Rode Duivels moeten extreme hitte vrezen op WK: “Er zijn gezondheidsrisico’s”

Gepubliceerd: 2 december 2013 - 17:56
Rode Duivels

De Rode Duivels moeten opletten voor de extreme hitte en luchtvochtigheid komende zomer tijdens het WK in Brazilië. Vincent Gouttebarge, medisch adviseur van de internationale spelersvakbond FIFPro, heeft het zelfs over “verhoogde gezondheidsrisico’s voor de spelers”.

De FIFPro vreest problemen bij een groot aantal duels. “Als we kijken naar de voorspellingen, zal de temperatuur boven de 27 graden liggen, de luchtvochtigheid rond de 80% en dan heb je ook nog de straling van de zon. Dat zal zeker leiden tot verminderde prestaties en een verhoogd gezondheidsrisico voor de spelers”, zegt Gouttebarge aan de NOS.

De grootste problemen worden verwacht in het tropische noordoosten van Brazilië. Zeven wedstrijden worden om 13.00 uur gespeeld in de steden Fortaleza, Natal, Recife en Salvador. Mogelijk zal de FIFA het wedstrijdschema nog herbekijken.

Michel D’Hooghe, voorzitter van de medische commissie bij de FIFA, vreest echter dat daar weinig van in huis zal komen. “Ik zou verbaasd zijn als we het nog kunnen veranderen. Alles is al geregeld”, zegt de Belg daarover.

Bij de FIFPro geeft men de hoop nog niet op. “Wij hopen dat zij net als wij de gezondheid en veiligheid van de spelers centraal stellen”, zegt Gouttebarge.

Er moet sowieso duidelijkheid komen over het speelschema voor de loting van vrijdag.