’Belgische topclubs schrikken op: Pro League gaat ingrijpen op transfermarkt’

’Belgische topclubs schrikken op: Pro League gaat ingrijpen op transfermarkt’
Donderdag 11 mei 2023 - 08:00   I   door Redactie

Officieel gaat de transfermercato pas binnen een maand van start. Toch kregen we de afgelopen weken heel wat nieuws te lezen over Belgische topclubs die bij elkaar komen shoppen.

 

Dat doen ze vooralsnog niet om aanwinsten voor hun A-team te halen, maar wel om hun jongerenelftallen te versterken. De meest opvallende overstap van de laatste maanden was zonder twijfel die van Joris Manzila, het 10-jarige wonderkind dat Anderlecht verlaten heeft voor Club Brugge. Momenteel kunnen jonge talenten voor een prikje weggeplukt worden. 

“Er moeten er geen opleidingsvergoedingen betaald worden voor spelers onder de twaalf jaar. Boven de twaalf jaar moeten de vijf Belgische clubs met de hoogste UEFA-coëfficiënt 25.000 euro per opleidingsjaar betalen als een talent dat elders werd weggehaald bij hen een profcontract tekent”, klinkt het bij De Gazet van Antwerpen

“In Nederland werkt het gentelman’s agreement beter, al schendt Ajax het akkoord weleens. Maar dan staat daar een grote som geld tegenover!” Pro League-woordvoerder Van Bever concludeert: “Het gentleman's agreement in ons land is afgeschaft. Een kind moet kunnen voetballen waar hij of zij dat wil, maar het is belangrijk dat er een beter kader komt. "

Ingreep 

“Alles moet beter gestructureerd worden”, aldus de JPL-woordvoerder. Om af te sluiten deelt hij mee welke dingen er binnen de commissie jeugd aangepakt zullen worden: “Hoe we ouders kunnen sensibiliseren, hoe ver scouting kan gaan bij de jeugd, hoe groot de spelerskernen kunnen zijn, hoe lang en wanneer de periode valt waarin jeugdspelers kunnen getransfereerd worden, … ”

Poll: Welke JPL-ploeg heeft momenteel de beste jeugdopleiding?

TAGS  I  AA Gent  I  Anderlecht  I  Antwerp  I  Beerschot  I  Cercle Brugge  I  Charleroi  I  Club Brugge  I  Eupen  I  KRC Genk  I  KV Kortrijk  I  KV Mechelen  I  KV Oostende  I  OHL  I  Seraing  I  Standard  I  STVV  I  Union  I  Zulte Waregem  I  Westerlo

donderdag 28 maart 2024

woensdag 27 maart 2024

dinsdag 26 maart 2024

maandag 25 maart 2024

zondag 24 maart 2024