OFFICIEEL: Zware puntenaftrek dreigt opeens voor Jupiler Pro League-clubs

OFFICIEEL: Zware puntenaftrek dreigt opeens voor Jupiler Pro League-clubs
Zondag 19 juni 2022 - 17:00   I   door Redactie

Het Belgische voetbal is in volle ontwikkeling en daarbij zijn recent een aantal drastische wijzigingen gestemd.

Zo zijn er de nieuwe formats van zowel de competitie als het bekervoetbal die vanaf 2023-2024 ingaan, maar ook enkele nieuwe regels betreffende strengere financiële licentievoorwaarden. Om het structureel verlies in te perken.

De nieuwe Pro League-CEO Lorin Parys stelde volgens Het Laatste Nieuws immers vast dat het Belgische profvoetbal sinds 2016 een gecumuleerd verlies van meer dan 300 miljoen euro lijdt en dat liefst 15 profclubs een negatief eigen vermogen hebben. 

Parys wil dat over vijf jaar alle profclubs een positief eigen vermogen hebben. "Elk seizoen moeten die clubs 20 procent verbeteren", aldus de CEO. Met als serieuze stok achter de deur een strafmaat die de clubs puntenaftrek kost.

Negen punten

Een gebrek aan vooruitgang van het eigen vermogen kost de club die financieel in de fout gaat het eerste jaar een punt. Elk volgend jaar met te weinig progressie, verzwaart de straf, tot maar liefst negen minpunten na vijf jaar.

Nog een wijziging om de clubs zo gezond mogelijk te houden: de invoering van een 'squad spent ratio'. Parys legt uit in mensentaal: "Clubs mogen na vijf jaar niet meer dan 70 procent van de operationele inkomsten uitgeven aan de sportieve staf en spelers."

Poll: Vind je dit een goede maatregel?

TAGS  I  AA Gent  I  Anderlecht  I  Antwerp  I  Beerschot  I  Cercle Brugge  I  Charleroi  I  Club Brugge  I  Eupen  I  KRC Genk  I  KV Kortrijk  I  KV Mechelen  I  KV Oostende  I  OHL  I  Seraing  I  Standard  I  STVV  I  Union  I  Zulte Waregem

vrijdag 29 maart 2024

donderdag 28 maart 2024

woensdag 27 maart 2024

dinsdag 26 maart 2024

maandag 25 maart 2024