"Ik heb nooit geweten waarom Anderlecht me niet wilde"

Woensdag 07 maart 2018 - 11:27   I  

Tijdens de voorbije transferperiode greep RSC Anderlecht naast enkele spelers. Toch is het lang niet de eerste keer dat paars-wit achter het net vist tijdens een mercato. Zo geloofde de Brusselse járen geleden niet dat Jonathan Pitroipa - tegenwoordig bij Antwerp - een meerwaarde kon zijn voor de toenmalige ploeg.

Meer dan tien jaar geleden streek Pitroipa neer in Europa. Hij weet nog goed dat hij grote ogen trok. "Het was een serieuze cultuurshock. In november van 2003 kwam ik eerst bij Auxerre terecht. Zoals veel spelers uit West-Afrika wilde ik heel graag in de Ligue 1 voetballen, maar dat verhaal ging niet door."

"Vervolgens trok ik een maand op stage met Anderlecht", gaat de huidige speler van Antwerp verder in Sport/Voetbalmagazine. "Ik logeerde er in hetzelfde gebouw als Jonathan Legear. Enkele jaren later, toen ik bij Hamburg speelde, kwamen we elkaar opnieuw tegen in de Europa League – ik vind het geweldig dat hij nu in de Belgische competitie bij Sint-Truiden voetbalt. Enfin, die test bij Anderlecht kreeg net als die bij Auxerre helaas geen vervolg. Ik heb nooit precies geweten waarom ze mij niet zagen zitten."

"Zelf wist ik van weinig of niets"

Dat alles zich afspeelde boven het hoofd van Pitroipa, is wel duidelijk. "Ik was vergezeld door de directeur van Planète Champion, het centrum waar ik mijn opleiding genoot in Burkina Faso. Hij had contact met de clubleiders, maar zelf wist ik van weinig of niets. Zo gebeurt dat vaak met jonge spelers. Daarna testte ik nog bij Sturm Graz alvorens ik bij Freiburg kon tekenen."

Pitroipa maakte in de tweede Bundesliga indruk bij Freiburg, en werd na enkele seizoenen opgepikt bij Hamburger SV. Daar maakte de man uit Burkina Faso opnieuw indruk, wat hem een transfer naar Stade Rennes opleverde. Na passages bij Al-Jazira en Al-Nasr koos de aanvallende middenvelder onlangs voor een nieuw Europees avontuur bij Antwerp.

Poll: Had Anderlecht Pitroipa destijds moeten aantrekken?

TAGS  I  Pitroipa  I   Antwerp  I   Anderlecht  I   Freiburg

zaterdag 1 oktober 2022

vrijdag 30 september 2022

donderdag 29 september 2022