Verdiende Luyindama rood? Scheidsrechtersbaas Verbist geeft antwoord

Verdiende Luyindama rood? Scheidsrechtersbaas Verbist geeft antwoord
Maandag 19 maart 2018 - 18:19   I  

De bekerfinale tussen Standard en Racing Genk was vooral een erg potige partij. Er werd een recordaantal kaarten uitgedeeld door Lardot en er hadden er zelfs nog meer kunnen vallen. Er was ook een videoref en die greep in. Luyindama ging namelijk stevig door op Ibrahima Seck. Lardot trok geel voor de stevige overtreding.

De videoref riep Lardot, want volgens de man in het busje was de overtreding een rode kaart waard. Lardot bleef echter bij zijn beslissing en ging niet in op de vraag van de videoref. Nochtans was de fout wel erg zwaar en was rood mogelijk geweest.

Reglement

Vooral het feit dat Christian Luyindama geen rode kaart kreeg voor zijn overtreding op Ibrahima Seck, lokte dan ook veel kritiek uit. Ook van waarnemers en analisten. "Je moet weten dat zo'n overtreding niet automatisch bestraft hoeft te worden met een rode kaart", aldus Lardot. Er zijn bepaalde criteria over uitgeschreven in het reglement van de UEFA."

 "Wanneer ik de videobeelden gebruik en vervolgens besluit om geel te geven, heeft dat niets met mijn persoonlijk oordeel te maken bij die fase. Ik kijk naar de intensiteit en de positie van de voet. In dit geval was de intensiteit niet hoog dus was een uitsluiting niet vereist." Dat was de uitleg van Lardot.

Bespreking Verbist

Vandaag kwam scheidsrechtersbaas Johan Verbist terug op de fase. Opvallend, hij beschrijft de fase gewoon maar laat zich uiteindelijk niet uit of de overtreding nu een rode of een gele kaart moest oplveren. Een verduidelijking zonder echt iets te verduidelijken dus.

"Na een tackle langs achter van Christian Luyindama (R. Standard de Liège) op Ibrahima Seck (KRC Genk) floot scheidsrechter Jonathan Lardot voor een fout en wou hij de Standard-speler een gele kaart geven. Er was hier een tussenkomst van de VAR omdat hij, na het zien van de beelden, oordeelde dat de Standard-speler een rode kaart moest krijgen. Na het zien van de beelden bleef de scheidsrechter echter op zijn standpunt en toonde Christian Luyindama een gele kaart", aldus Verbist.

 

Poll: Was dit een rode kaart waard?

TAGS  I  Standard  I   RC Genk

donderdag 25 april 2024

woensdag 24 april 2024

dinsdag 23 april 2024