"Het kan ook anders: Kijk eens naar Clement en Leko"

Donderdag 12 april 2018 - 08:27   I   door Fabian Morren

Sommige trainers bezoedelen het imago van hen allemaal door soms ontoelaatbare uitspraken of vreemd gedrag te vertonen. Die moeten er volgens Marc Hendrikx uit.

“Het zijn meestal enkelingen die over de schreef gaan. Zij bezoedelen het imago van de rest”, zegt Hendrikx in Het Belang van Limburg. “Voor mij is het simpel. Een trainer heeft een voorbeeldfunctie voor de jeugd. Dus vind ik dat je daar niet te tolerant mag zijn. Uitwassen moeten eruit.”

"Vraag is natuurlijk: waar trek je de grens? “Voetbal is voor een stuk theater. Ik pleit er zeker niet voor dat voetbal een ‘mietjessport’ wordt. Maar als ik zie dat trainers als Sa Pinto en Preud’homme met van alles beginnen te gooien, dan is een grens overschreden. Zo’n Sa Pinto is op dat vlak echt een voortrekker. Het kan anders. Zoals Philippe Clement of Ivan Leko tonen. Hein Vanhaezebrouck van zijn kant flirt meestal met de grenzen van het toelaatbare.”

"Ik had Sa Pinto meteen afgevoerd met de draagberrie"

Veel mogelijkheden zijn er niet om een coach te straffen. De ref kan hem enkel naar de tribune sturen. “Maar ik ben daar niet echt een voorstander van. Zo gooi je olie op het vuur. Bovendien gaat daardoor tijd verloren en soms zijn trainers enkel daar op uit. Herinner u het incident waarbij Sa Pinto in Anderlecht langs de zijlijn ging liggen. Als ref zou ik onmiddellijk de draagberrie hebben gevorderd", zegt Hendrikx.

"Nu ontstond er een hoop herrie en lag het spel lang stil. Ik vind het beter dat een scheidsrechter een uitgebreid verslag opmaakt, ook bijvoorbeeld als een coach uithaalt voor de camera’s. En laat de bond op basis van dat rapport een passende sanctie opleggen. Alleen heb ik het gevoel dat de slagkracht van de bond klein is. De straffen zijn te licht.”

Poll: Zijn Clement en Leko goeie voorbeelden voor de andere trainers?

TAGS  I  Hendrikx  I   Leko  I   Clement  I   Sa Pinto  I   Vanhaezebrouck  I   Anderlecht  I   Standard  I   Club Brugge  I   RC Genk

dinsdag 29 november 2022

maandag 28 november 2022

zondag 27 november 2022