Scheidsrechtersbaas reageert na heisa: "Dat mág niet!"

Scheidsrechtersbaas reageert na heisa:
Maandag 16 april 2018 - 07:15   I  

De derde speeldag in play-off 1 is achter de rug en opnieuw zorgden enkele beslissingen van de videoref voor heel wat ophef. Ook het feit dat de VAR bij sommige discutabele fases niét tussenbeide kwam, zorgde voor heel wat ongenoegen bij coaches en spelers.

Scheidsrechtersbaas Johan Verbist schept nog eens duidelijkheid over wanneer de videoref mag ingrijpen. "Alleen nádat de scheidsrechter een beslissing heeft genomen en er moet ook sprake zijn van een duidelijke fout. Dat kan alleen bij penaltyfases, rode kaarten, doelpunten en de (verkeerde) uitsluiting van spelers", klinkt het in Het Laatste Nieuws.

"Wat niét kan, is dat de ref vóór hij de fase beoordeelt aan de VAR vraagt: 'Bekijk de beelden eens en laat mij het dan weten'. Het verbaast me overigens dat Yves Vanderhaeghe dat niet zou weten. Hij was aanwezig bij de presentatie die ik op 28 maart gaf, met een powerpoint als leidraad. Ik heb die 's avonds nog eens naar de Pro League gemaild, met de vraag om ze naar alle clubs uit 1A en 1B te verspreiden", voegt Verbist er nog even fijntjes aan toe.

Eindbeslissing ligt bij scheids op het veld

De eindverantwoordelijkheid bij de VAR leggen is dan ook geen optie. "Het is niet de eerste keer dat we een pleidooi horen om de eindverantwoordelijkheid bij de VAR te leggen, maar het antwoord is simpel: mág niet. Je kan het draaien of keren zoals je wil, maar de IFAB (International Football Association Board dat de regels opstelt, nvdr.) laat het gewoon niet toe. Voor hen ligt de finale beslissing bij de ref en dat standpunt zullen ze nooit veranderen."

"Maar stél dat ze het wel doen en de VAR neemt een beslissing die niet goed valt. Dan gaat er ook commentaar zijn. Zo kan je in rondjes blijven draaien. En het systeem afschaffen zoals Vanderhaeghe oppert: ik neem aan dat de emoties de bovenhand namen. Het systeem kost de Pro League jaarlijks tussen 750.000 à 1 miljoen euro - dat is bij de goedkoopste in Europa - en het kwam er op hun vraag. Zij zorgden voor het budget, wij voor de opleiding. Wij waren geen vragende partij maar we sprongen wel mee op de trein."

Poll: Ben jij voorstander van de videoref?

TAGS  I  Verbist  I   Anderlecht  I   Club Brugge  I   AA Gent  I   Standard

donderdag 28 maart 2024

woensdag 27 maart 2024

dinsdag 26 maart 2024

maandag 25 maart 2024

zondag 24 maart 2024