Videoref die doelpunt van Diaby afkeurde reageert na heisa

Videoref die doelpunt van Diaby afkeurde reageert na heisa
Dinsdag 17 april 2018 - 06:15   I   door Redactie

Kris Bellon was de videoref van dienst bij Anderlecht-Club Brugge. Hij keurde het doelpunt van Abdoulay Diaby af vanwege buitenspel. In het busje beschikken ze over tv-beelden met een virtuele buitenspellijn. Daarop was te zien hoe de spits van Club Brugge een halve voet buitenspel stond.

De fans van Club Brugge trokken maandag ernstig in twijfel of dat wel een correcte beslissing was. Men vraagt zich ook af of er een foutenmarge mogelijk is. Wat als de regisseur een fractie van een seconde het beeld te laat bevriest bijvoorbeeld? "We hebben met alle waarneembare elementen de juiste beslissing genomen", zegt Bellon in Het Laatste Nieuws.

Het trio refs in het videobusje had al twijfels op basis van de maailijnen op het veld. Dat verschaft echter geen enkele zekerheid over buitenspel. "We hebben het dus onmiddellijk gecheckt met de technologie. Ook wij beschikken over de tv-beelden met de virtuele buitenspellijn", vertelt Bellon.

"Het is zwart-wit: je kan niet een beetje zwanger zijn"

De beelden zijn accuraat volgens Bellon. Voor elke wedstrijd kalibreert de regisseur de invalshoeken van de camera's met merkpunten zoals de middellijn en de lijn van het strafschopgebied. Volgens de regels moeten die recht zijn. 

"Wij kunnen ook inzoomen. De tv-technologie gaf de bevestiging. Voor de kijker kan het schokkend zijn dat het amper tien centimeter buitenspel is, maar voor ons was het visueel waarneembaar en dat volstaat. De drie refs oordeelden unaniem dat het buitenspel was. Zoiets is zwart-wit. Je kan niet een beetje zwanger zijn. Draai het om. Als we die goal goedkeuren, zou er veel meer onbegrip zijn: hoe is het mogelijk dat die videomannen dat niet zien?", aldus Bellon.

Poll: Werd het doelpunt terecht afgekeurd?

TAGS  I  Bellon  I   Club Brugge  I   Anderlecht

donderdag 25 april 2024

woensdag 24 april 2024

dinsdag 23 april 2024