"De Belgische topclubs hebben het helemaal gehad met hem"

Dinsdag 08 mei 2018 - 20:00   I  

De Belgische topclubs zijn de komende tien dagen nog in een spannende play-off 1-strijd met elkaar verwikkeld, maar toch zijn ze het ook roerend eens over iets: scheidsrechtersbaas Johan Verbist heeft fouten gemaakt.

"Het gros van de topclubs heeft het helemaal gehad met scheidsrechtersbaas Johan Verbist. Dat hebben wij lang geweten aan de nervositeit van play-off 1, een creatie van Ivan De Witte die de meeste mensen op de rand van een zenuwinzinking brengt. Only The Strong Survive. Wat dat betreft scheidt zo'n nacompetitie het kaf van het koren", zegt Stephan Keygnaert, Chef Voetbal bij Het Laatste Nieuws in de krant.

"Verbist kreeg ons krediet. Vrijdag stond hij deze krant nog sereen te woord naar aanleiding van de dubieuze aanduiding van Frederik Geldhof als vierde ref in de topper tussen Club Brugge en Anderlecht. En eerder op het seizoen was hij al een duidelijk discours komen afsteken in 'VISTA!'. Maar zijn stilzwijgen gisteren is een communicatiefout van formaat", merkt Keygnaert op. "En een gebrek aan emotionele intelligentie. Verbist begrijpt hierbij niet dat de clubs en bij uitbreiding het voetbalpubliek drié speeldagen voor het einde duidelijkheid wensen."

"Wat is de komende tien dagen de norm?"

"Ivan De Witte sméékte vorige week haast: "Geef ons de modus operandi van het VAR-systeem." Het gaat hier om de landstitel, for God's sake. Om twintig miljoen euro Champions League-inkomsten. Wel, wat is de komende tien dagen de norm? Video Assistant Referee Bellon die na Anderlecht-Club stelde "één millimeter buitenspel is één millimeter buitenspel", en bijgevolg het doelpunt van Diaby een 'clear error' vond, of zijn collega Pots die in Club-Anderlecht een gelijkaardige goal van Teodorczyk wél doorliet, wegens géén clear error van ref Visser? Waaróm schenkt Verbist vandaag geen duidelijkheid zodat iedereen straks weet waar we aan toe zijn? Onze topclubs verdienen beter dan de willekeur."

Volgens Keygnaert moet Verbist zo snel mogelijk voor duidelijkheid zorgen. "Een gebrek aan uniformiteit is het failliet van elk reglement. Het tegenstrijdige ingrijpen van Bellon en Pots wijst er tevens op dat Verbist intern evenmin de lijn uitzette. Verbist kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor deze of gene VAR die een penalty op Spajic, of op Gigot of op Vanaken niet ziet. Dat moet ook vastgesteld kunnen worden zónder een communicatiegenie als scheidsrechtersbaas. Er steekt nu eenmaal een groot stuk onkunde in het systeem. Maar Johan Verbist, en hij alleen, moet staan voor een consequente modus operandi. Hij is dat het Belgische voetbal verschuldigd."

Niet communiceren, geen helderheid verschaffen in de heersende chaos is schuldig verzuim

Poll: Moet Verbist het voor bekeken houden?

TAGS  I  Club Brugge  I   Anderlecht  I   RC Genk  I   AA Gent  I   Standard  I   Charleroi  I   Antwerp

donderdag 25 april 2024

woensdag 24 april 2024

dinsdag 23 april 2024