Leko herdenkt Sterchele: "Dát zal me altijd bijblijven"

Leko herdenkt Sterchele:
Dinsdag 08 mei 2018 - 18:19   I  

Het is vandaag exact tien jaar geleden dat François Sterchele om het leven kwam. Ivan Leko, tegenwoordig trainer van Club Brugge, speelde destijds bij blauw-zwart nog samen met de betreurde spits. Leko staat dan ook even stil bij het verlies van zijn oude makker.

Leko, die na het overlijden van Sterchele scoorde in de wedstrijd tegen Westerlo, vierde toen op een emotionele wijze. Hij trok zijn shirt uit en wees met zijn vingers richting de hemel. “Zoiets gebeurt misschien één keer in je leven. Het gevoel toen... Dat was zo sterk. Het stadion was zo kalm, zo stil. Dertigduizend mensen waren samen aan het rouwen. Iedereen verwerkte het drama op dat moment. Dat blijft me het meeste bij. De staf, de supporters, de spelers: iedereen was kapot. Maar het respect naar François was ook verschrikkelijk groot en mooi", zegt Leko bij Het Laatste Nieuws.

Gevraagd hoe hij Sterchele herinnert, is Leko duidelijk: "Als een fantastische gast. Iemand met zoveel energie. Hij creëerde positiviteit rondom hem. Dat maakte iedereen beter, gelukkiger. Op voetbalvlak, maar vooral op menselijk vlak was hij een topper. Altijd aan het lachen. ‘Jokes’ aan het maken. In gebroken Engels - geen van ons beiden beheerste het Nederlands, en hij was Engels aan het leren. Nee: topgast. Als speler, maar vooral als mens. Hij was geen normale persoon. Niet iemand die je elke dag leert kennen. Op vijf minuten tijd kon hij je beste vriend worden."

"Het belangrijkste: positief in het leven staan"

Leko heeft ook zaken opgestoken van Sterchele. "Het belangrijkste: positief in het leven staan. Zijn energie en spirit, daar keek ik naar op. Hij was een dreamer. Iemand die alles uit zijn leven wilde halen. Als hij in de ruimte was, nam hij die helemaal in. Hij kon meteen sfeer maken en de mensen rondom hem zich goed doen voelen. Volgens mij heeft hij in heel zijn leven nooit ruzie gemaakt."

"Ik gebruik François’ ongeval niet om mijn spelers toe te spreken over hun rijgedrag. Maar wel zijn filosofie: ik zeg hen dat ze in dit moment moeten leven, zoals François. Niet gisteren, niet kijkend naar wat binnen drie maanden kan gebeuren. Het is nú dat het moet gebeuren. Dat straalde François uit. En dat is ook de les die we uit zijn dood moeten trekken", besluit de trainer van Club.

TAGS  I  Leko  I   Sterchele  I   Club Brugge  I   Beerschot Wilrijk  I   Charleroi

dinsdag 23 april 2024

maandag 22 april 2024

zondag 21 april 2024

zaterdag 20 april 2024