Is dit dé reden waarom Club Brugge Mats Rits in huis haalde?

Is dit dé reden waarom Club Brugge Mats Rits in huis haalde?
Woensdag 06 juni 2018 - 18:14   I  

Club Brugge versterkte zich onlangs met Mats Rits. De 24-jarige komt over van KV Mechelen en mag zich vanaf volgend seizoen bewijzen bij een Belgische topclub. Maar waarom wilde blauw-zwart Rits, die met Mechelen toch degradeerde, er nu precies zo graag bij?

Volgens Sport/Voetbalmagazine is het simpel. Met Rits heeft Club Brugge er nu een speler bij die op de drie posities centraal op het middenveld uit de voeten kan. Al is hij natuurlijk geen zuivere 6, zoals Marvelous Nakamba.

"Rits is een ander typ dan Nakamba, die atletischer, explosiever, sterker in duel is en er indien nodig ook eens de beuk kan ingooien. Dat zijn verdedigende kenmerken van een zes. Rits daarentegen is geen duelspeler, geen fysieke balafpakker, hij verdedigt vooral op anticipatie. Wel kan hij als tweede zes naast de Zimbabwaan uitgespeeld worden, als een controlerende, taakbewuste middenvelder die sterk is in de opbouw van het spel, die meedenkt en over de organisatie waakt", schrijft Sport/Voetbalmagazine.

"De positie van Vanaken en Vormer is ook de beste positie van Rits"

Eén probleem: is Ivan Leko wel van plan om met twee defensieve middenvelders te gaan spelen? "Zo, met twee man voor de verdediging, speelde Ivan Leko tot nu toe zelden of nooit met Club Brugge. Doorgaans doet hij het met één zes (vóór drie centrale verdedigers) in de rug van twee offensievere middenvelders (twee achten) als Hans Vanaken en Ruud Vormer, die elk aan hun zijde beschikbaar zijn in de opbouw en ook veel defensief werk verrichten. Hun positie, niet te hoog en niet te laag, is ook de beste positie van Rits."

Dat Rits wel wat weg heeft van Vormer én Vanaken, lijkt dan ook de voornaamste reden waarom Club de middenvelder in huis haalde. "Hij beschikt over heel goeie voeten en een heel groot loopvermogen waarmee hij kan meeverdedigen én in de zestien meter van de tegenstander kan opduiken. Wat dat laatste betreft, zijn infiltratievermogen, lijkt hij meer op Vanaken dan op Vormer, die iets dynamischer is en iets meer présence heeft. Al is Rits minder goed met het hoofd dan Vanaken. Qua statistieken moet hij met zijn vier goals en zes assists in het voorbije seizoen alleszins voor beiden onderdoen."

Poll: Zal Rits vaak aan spelen toekomen bij Club Brugge?

TAGS  I  Rits  I  Club Brugge  I  KV Mechelen

donderdag 28 maart 2024

woensdag 27 maart 2024

dinsdag 26 maart 2024

maandag 25 maart 2024

zondag 24 maart 2024