"Miangue, Vanheusden, Bakkali... We moeten analyseren wat daarmee gebeurde"

Dinsdag 17 juli 2018 - 17:31   I  

De Rode Duivels keerden met een bronzen medaille terug van het WK in Rusland, maar nu is het zaak om de komende decennia voor continuïteit te zorgen. Chris Van Puyvelde, sportief directeur bij de Belgische Voetbalbond (KBVB), is hoopvol, maar tegelijkertijd ook op zijn hoede.

"Zijn er garanties voor de opvolging? Er gaat een continuïteit zijn in het beleid, dat kan ik nu al zeggen. Maar puur demografisch blijven we met elf miljoen en gaan we het, net als Nederland, altijd veel meer van de pieken moeten hebben dan Duitsland of Frankrijk. Ik kan u vandaag niet garanderen dat wij over tien jaar eenzelfde gouden generatie gaan hebben als deze. Mocht ik in Duitsland wonen, dan kon ik dat wel. Of in Frankrijk", vertelt Van Puyvelde in een gesprek met Sport/Voetbalmagazine.

Van Puyvelde wijst meteen naar sommige toptalenten de voorbije weken en maanden terugkeerden naar België. "Waar gaan velen verloren? Bij de overgang van talent naar performance. Ik ben blij dat jongens die uitweken, nu terugkeren Senna Miangue, Zinho Vanheusden, Zakaria Bakkali... De befaamde lichting van 1996 waar Johan Boskamp zo lovend over was. We moeten analyseren wat daarmee gebeurde en ons behoeden voor lof op andere jongeren die volgen. We moeten hen leren winnen."

"Voor elke Hazard is er een Charly Musonda"

"Wij zijn een opleidingsland, zegt de UEFA, net als Nederland. Waarbij wij onze krachten met de universiteiten nog beter moeten bundelen", gaat de technisch directeur van de KBVB verder. "Op een halfuur kunnen wij nu bij de nationale ploeg de maturiteit van iemand meten. Een early, een late of een normal."

"Dries Mertens was een jongen van vijftien met de fysieke maturiteit van iemand van dertien. Dat soort zaken dien je te weten, omwille van één ding: we mogen geen talent verliezen. Want ik durf van niemand op zijn zestiende te zeggen: die gaat het maken. Zelfs niet van Hazard. Want voor elke Hazard is er een Charly Musonda. En zo kan ik tien voorbeelden geven."

Poll: Wie gaat het verst komen?

TAGS  I  Rode Duivels  I  Standard  I  Anderlecht  I  Internazionale  I  Valencia

zaterdag 26 november 2022

vrijdag 25 november 2022

donderdag 24 november 2022