Jeugd krijgt nauwelijks een kans bij Club Brugge: "Problematisch"

Jeugd krijgt nauwelijks een kans bij Club Brugge:
Dinsdag 14 augustus 2018 - 08:00   I   door Redactie

Er stroomt zeer weinig jeugd van de eigen opleiding door naar de hoofdmacht bij Club Brugge. Ivan Leko liet nu Brandon Baiye en Loïs Openda debuteren. De twee tieners maakten van bij de start van de voorbereiding deel uit van de A-kern. Toch is de oogst van de laatste jaren zeer mager bij Club.

Adrie Koster gaf destijds veel kansen aan de jeugd, maar Van Acker, Deschilder, De Jonghe en Vansteenkiste konden het niet waarmaken. Bij andere trainers vielen ook Dierckx, Bolingoli, Verstraete, Storm, Coopman en Vletinckx te licht uit. Brandon Mechele en Björn Engels waren wel succesvol, Obbi Oulare is een twijfelgeval.

Geen weerstand

"Jeugdspelers die basisspeler worden in een topclub zijn heel schaars", zegt Pascal De Maesschalck, hoofd jeugdopleidingen van Club Brugge, in Het Laatste Nieuws. "Dat is ook zo bij Anderlecht, Gent, Genk en Standard. Kansen krijgen is één ding, ze grijpen een ander. Het is ook een zaak van doorzetting, niet te snel opgeven en terugvechten na een ontgoocheling."

"De grootste talenten kennen tijdens hun opleiding amper weerstand, spelen vaak in de nationale ploeg en verdienen al een aardig centje. Omringd door makelaars ontbreekt het hen vaak aan realiteitszin en vooral geduld. In een topclub is de kloof tussen de beloften en de A-ploeg nu eenmaal groter dan bij kleinere clubs. Dat net daar nóg minder jongeren doorbreken, is écht problematisch."

"Daarin speelt volgens mij ook de competitieformat een rol. Buiten een drietal clubs die vooraf enkel op het behoud mikken, wil iedereen een gooi doen naar play-off I. De korte termijn haalt het van de langere termijn. Spelers die wél doorbreken, doen dat meestal via omwegen. Kijk naar Cools en Mechele bij ons of Verstraete (Gent) of Trossard (Genk). Ook Dendoncker was enkele jaren geleden beschikbaar voor een uitleenbeurt."

Kampioen

"Bij ons werden jongeren destijds vlotter ingepast, maar toen werden we ook tweede of derde. Er is een groot verschil tussen een ploeg die kampioen wil worden of een ploeg die derde wil worden. Willen jeugdspelers doorbreken, moeten ze niet gewoon goed zijn, ze moeten de beste zijn. Het gaat niet over kansen krijgen, maar ze afdwingen. Iemand die klaar is, zal niet over het hoofd worden gezien door de staf. Anderzijds zullen zij die niet klaar zijn geen cadeautjes krijgen", besluit De Maesschalck.

TAGS  I  Club Brugge

donderdag 28 maart 2024

woensdag 27 maart 2024

dinsdag 26 maart 2024

maandag 25 maart 2024

zondag 24 maart 2024