‘Dit is de échte reden waarom Rode Duivels tegen Zwitserland ineenzakten’

‘Dit is de échte reden waarom Rode Duivels tegen Zwitserland ineenzakten’
Maandag 19 november 2018 - 18:30   I  

Het leek een niet te verklaren uitschuiver, de pijnlijke 5-2-nederlaag van onze Rode Duivels in en tegen Zwitserland. Niets is minder waar, want er lijkt toch een duidelijke oorzaak te zijn voor de afgang.

“De meeste topsporters willen alles winnen. Zelfs als ze een spelletje Jenga spelen. Ik denk dus niet dat dit te wijten is aan een gebrek aan winnaarsmentaliteit”, vertelt Ellen Schouppe, als sportpsycholoog actief bij Anderlecht, basketbalclub Bergen, de nationale vrouwenbasketbalploeg en de 4x400m-ploeg bij de vrouwen, aan Het Nieuwsblad.

Toch merkt Schouppe op dat er een duideiljk gebrek aan concentratie was bij de Rode  Duivels. Dé oorzaak voor de afgang. “In de topsport heb je verschillende psychologische profielen. Je hebt de temperamenten die pas écht goed presteren als de druk het grootst is. Die sporters hebben de druk zelfs nodig om te presteren. En als die wegvalt, vertaalt zich dat in verminderde concentratie."

"De wil om alles te doen valt weg"

"De wil om alles er aan te doen valt dan weg, om net dat extra metertje te lopen, om toch die tackle te doen. En dan heb je nog spelers met een ander temperament die wél constant waakzaam zijn, maar bij hen loert het gevaar dat ze bezwijken als de druk écht groot is. Beide profielen bestaan in de topsport", besluit de psychologe.

Poll: Verdienden de Rode Duivels beter?

TAGS  I  Rode Duivels  I  Zwitserland

woensdag 24 april 2024

dinsdag 23 april 2024

maandag 22 april 2024