Football Leaks doet opmerkelijke onthullingen over Eden Hazard

Football Leaks doet opmerkelijke onthullingen over Eden Hazard
Woensdag 21 november 2018 - 11:07   I  

Eden Hazard is niet alleen één van de beste voetballers ter wereld, hij lijkt daarbovenop ook de ideale schoonzoon. Er zit haast geen krasje op het imago van de Rode Duivel, maar daar komt mogelijk verandering in.

Zo deed Football Leaks nu ook onthullingen over de vedette van Chelsea. Blijkbaar is Hazard niet alleen op, maar ook naast het veld een uitstekende dribbelaar. Uit documenten die De Standaard kon inkijken blijkt dat Hazard jaarlijks bruto 9,375 miljoen euro verdient, exclusief premies en bonussen.

Daarbovenop komen nog eens 1,875 miljoen euro aan portretrechten die door de club aan Hazard worden gestort. Portretrechten die niet aan Britse personenbelasting worden onderworpen, want ze worden ‘fiscaal geoptimaliseerd’.

Aparte vennootschappen in Luxemburg en Ierland

“Concreet wordt het geld gestort aan twee aparte vennootschappen: Bellworld Limited in Londen (voor de Britse portretrechten, red) en EHGroup in Luxemburg (voor alle portretrechten in het buitenland, red). Alleen op het eerste gedeelte - goed voor zo’n 20 procent van de doorgestorte portretrechten vanuit Chelsea - betaalt Hazard de Britse vennootschapsbelasting van 17 procent”, verduidelijkt De Standaard. “De rest wordt versluisd naar Luxemburg, waar Hazard - zoals wel meer Rode Duivels - een aparte vennootschap heeft opgericht. Want op 80 procent van de inkomsten uit intellectuele eigendom die in Luxemburg binnenstromen - ook gekend als royalties - moet geen belasting worden betaald.”

(Lees verder onder de foto)

Daar blijft het volgens De Standaard en Football Leaks niet bij. “Om zijn belastingfactuur nog verder te verminderen, werd door Hazard en zijn vermogensbeheerders in Ierland een apart filiaal opgericht. Met dezelfde naam - EHGroup - en met een postbus in een anoniem kantoorgebouw van Nangor Road Business Park, in het westen van Dublin. Tussen die twee vennootschappen wordt met de portretrechten virtueel geschoven - in voetbaltermen het best te vergelijken met een klassiek één-tweetje - zodat er uiteindelijk geen enkele belasting meer op de portretrechten wordt betaald.”

Europese Unie gaat actie ondernemen

Hazard en zijn entourage gebruiken dezelfde constructie ook voor sponsordeals. Voorlopig is het allemaal perfect legaal, maar de Oeso en de Europese Unie hebben wel al aangekondigd dat ze maatregelen zullen nemen tegen de creatieve belastingconstructies.

Poll: Heb jij begrip voor deze constructies?

TAGS  I  Chelsea  I  Rode Duivels

donderdag 28 maart 2024

woensdag 27 maart 2024

dinsdag 26 maart 2024

maandag 25 maart 2024

zondag 24 maart 2024