Club Brugge grijpt in en legt ongelofelijke bom onder Jupiler Pro League

Vrijdag 27 maart 2020 - 19:30
door Redactie

Club Brugge grijpt in en legt ongelofelijke bom onder Jupiler Pro League

De Belgische competitie ligt momenteel stil om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een definitieve beslissing over hoe en of het seizoen zal worden verdergezet, is er echter nog niet.

Enkele Belgische topclubs, waaronder KRC Genk en Anderlecht, zouden het huidige seizoen alsnog wil verderzetten. Ze hopen in juni of juli nog te kunnen spelen. Club Brugge en zestien andere eersteklassers leggen nu echter een serieuze bom onder die plannen. In een open brief vragen zij om het seizoen per direct stop te zetten.

Het Nieuwsblad meldt dat Club BruggeCercle Brugge, KV Kortrijk, KV Mechelen, Moeskroen, KV Oostende, STVV, Waasland-Beveren, Zulte Waregem, Beerschot, OH Leuven, Lokeren, Lommel, Roeselare, Union, Virton en Westerlo willen dat het seizoen onmiddellijk wordt stopgezet.

De volledige open brief in naam van de bovengenoemde clubs:

"Open brief ter attentie van de Pro League

Geachte heer Voorzitter, Geachte leden van de Raad van Bestuur, Geachte heer CEO,

Dat onze maatschappij zich in een hoogst uitzonderlijke situatie bevindt, hoeft geen enkel betoog. Eénieder van ons voelt dagdagelijks de impact van de gezamenlijke vijand. Miljoenen landgenoten zijn verplicht om hun leven helemaal anders te organiseren en de helft van de actieve bevolking wordt vandaag ondersteund door de overheid via het systeem van technische werkloosheid. Volksgezondheid is vandaag de absolute prioriteit nummer 1.

Maatschappelijk:

Sport heeft een enorme maatschappelijke rol te spelen en voetbal heeft als grootste sporttak daar een absolute voorbeeldfunctie. We zien dat op internationaal vlak daadkrachtig opgetreden wordt en belangrijke beslissingen reeds genomen werden. Het EK voetbal, de Olympische Spelen, de grote wielerklassiekers, Roland Garros,… zijn maar enkele grote sportmanifestaties die al geannuleerd of uitgesteld zijn.

Vandaag de dag ligt de focus in onze maatschappij niet op het profvoetbal. Het gaat niet over 4-4-2, 4-3-3, VAR of buitenspel. Corona domineert ons leven. Heel onze leefwereld zoals we deze kende is aangetast en vooraleer we het profvoetbal weer kunnen opstarten moeten eerst enkele andere stappen genomen worden door de overheid. Professor Van Ranst kondigde het deze week ook al aan: ons gewone leven zal gefaseerd weer moeten heropstarten en het opnieuw toelaten van grote massa evenementen, waaronder voetbal, is waarschijnlijk één van de laatste stappen die zullen genomen worden.

Economisch:

Profvoetbal is naast een maatschappelijke actor ook een industrie, met werknemers, inkomsten, uitgaven etc. Vandaag kunnen de spelers terecht niet samen trainen en is dit onmogelijk te vervangen door tele working. De regels van social distancing op de werkvloer zijn ook van toepassing op voetballers. Net als voor alle andere getroffen werknemers in ons land is dit een nieuwe en moeilijke situatie. Er is geen vooruitzicht wanneer er zal hernomen worden. De specificiteit van een sporter is dat het ongelooflijk moeilijk is om te trainen zonder doelstellingen. Vraag dat ook maar aan de collega’s wielrenners of Olympische atleten.

Profclubs zijn ondernemingen en de specificiteit van clubs is naast de problematieken waar alle andere bedrijven mee geconfronteerd worden ook nog eens specifiek aan onze sector:

- spelerskernen worden samengesteld van seizoen naar seizoen. Veel voetballers hebben contracten tot en met 30 juni van dit jaar. Op dit moment kunnen minstens 4 clubs hier niet in verder omdat ze nog niet weten in welke reeks ze komend seizoen zullen spelen, terwijl vele andere clubs hier nu wel al mee aan de slag zijn. Enerzijds is dit niet correct naar mensen, maar ook niet correct vanuit een competitief standpunt.

- de buitenlandse spelers hebben terechte verzuchtingen om in deze tijden terug naar hun land te keren en binnen de mate van het social distancing, dicht bij hun familie en geliefden kunnen zijn. Hoe ga je daar als club mee om? Laat je hen naar huis vertrekken? Vele landen sluiten zich af om de Corona verspreiding in te dijken. Wanneer kunnen zij terugkomen? Als we nog lang wachten met

beslissen kunnen ze misschien zelfs niet meer terug en zitten ze maanden geïsoleerd van hun naasten.

- er worden enkel nog kosten gemaakt door te spelen zonder dat hier enige inkomsten tegenover staan. Met een snelle beslissing te nemen kunnen hier ook snel oplossingen gevonden worden.

We moeten ons geen illusies maken, dit seizoen wordt er niet meer gevoetbald in een met supporters gevuld stadion. Zolang het virus niet volledig uitgeroeid is, zou dit een onnodig risico zijn voor de bevolking. Maar is het alternatief, voetballen achter gesloten deuren op korte termijn wel een goed idee? Een voetbalwedstrijd in een minimale bezetting mobiliseert al snel een 100 tal mensen waarbij niet iedereen op 1,5 m afstand van elkaar zal kunnen blijven. De lokale overheden, die vandaag al zwaar onder druk staan moeten toch een bepaald dispositief gaan inzetten wat een vermijdbare druk op de maatschappij is.

Fair Play:

Sportmanship, ethiek en een fair competitieverloop zijn belangrijke kernwaarden in de sport. Kunnen we op een manier nog een correct competitie einde garanderen? Enkele clubs hebben nog een groot belang, of het nu een Europees ticket, een beter Europees ticket, vermijden van degradatie of promotie is. Maar vele clubs hebben ook niets meer te winnen of te verliezen, zeker nu duidelijk is dat play offs spelen niet meer haalbaar is. Het is alom erkend dat de supporters de 12e man in het voetbal zijn. Sommige clubs gaan dan ook nog cruciale wedstrijden moeten afwerken met een man minder.

Geachte heer voorzitter, beste leden van de Raad van Bestuur, jullie communiceerden na de vergadering van woensdag dat het momenteel nog niet opportuun was om een beslissing te nemen. Wel, wij clubs vinden wel dat dit opportuun is en dat het voetbal leiderschap moet tonen en zo snel mogelijk een beslissing nemen. Jullie zijn door de Algemene vergadering, waarin alle 24 profclubs vertegenwoordigd zijn, gemandateerd om namens alle clubs, groot en kleiner, beslissingen te nemen in het belang van het Belgische voetbal. We roepen jullie bij deze op om deze verantwoordelijkheid op te nemen. Als alternatief rest ons alleen om een buitengewone Algemene Vergadering samen te roepen en de clubs gezamenlijk wel te laten beslissen, in het belang van het voetbal, maar ook en vooral voor de volksgezondheid."

Poll: Vind jij dat het seizoen onmiddellijk moet worden stopgezet?Toon resultaten

TAGS  I  Anderlecht  I  Standard  I  KRC Genk  I  AA Gent  I  Antwerp  I  Charleroi  I  Club Brugge  I  Cercle Brugge  I  KV Kortrijk  I  KV Mechelen  I  Moeskroen  I  KV Oostende  I  STVV  I  Waasland-Beveren  I  Zulte Waregem  I  Beerschot  I  OH Leuven  I  Lommel  I  Roeselare  I  Union  I  Virton  I  Westerlo  I  sport  I  voetbal

Zaterdag 30 mei 2020

17 13:00 Simon Mignolet geeft Anderlecht en AA Gent geen enkele hoop ( 106 )
17 12:30 Transfermarkt: Chadli voor prikje naar Antwerp, Gaich naar andere Belgische club dan Club Brugge? ( 275 )
4 12:00 Drama voor Barcelona: 'Lionel Messi wil het ondenkbare doen' ( 75 )
17 11:30 'KRC Genk dreigt dure transfertarget van Club Brugge af te snoepen' ( 386 )
17 11:00 Vadis Odjidja is keihard voor Anderlecht: "Helemaal niets" ( 170 )
6 10:00 Martinez onder de indruk van topspeler Club Brugge: "Heel hoog niveau" ( 253 )
17 09:30 Toptalent Aster Vranckx bevestigt transfernieuws over Club Brugge ( 470 )
17 09:00 Karel Van Eetvelt onthult transferplannen van Anderlecht: "Dit gaan we doen" ( 371 )
17 08:30 Dan toch: "Marc Coucke verkoopt RSC Anderlecht" ( 332 )
17 08:00 Toch wedstrijden in JPL mét fans? Anderlecht komt met heel goed nieuws ( 266 )
17 07:30 'Bom ontploft tussen Marc Coucke en Vincent Kompany bij Anderlecht' ( 892 )
17 07:00 Club Brugge moet schrik krijgen: 'Anderlecht wordt opnieuw steenrijk' ( 1185 )

Vrijdag 29 mei 2020

17 22:00 De Mos vreest het ergste voor RSCA: "Die 3 Belgische clubs zijn hen al voorbij" ( 820 )
17 21:00 'AA Gent wil toeslaan en toptransfer van Club Brugge kapen' ( 779 )
17 20:00 "De volgende stap is de verkoop van Anderlecht aan een buitenlandse investeerder" ( 417 )
17 19:00 Wouter Vandenhaute weigerde overstap naar deze Belgische topclub ( 298 )
17 18:30 Club Brugge-fan Eric Goens haalt zwaar uit naar AA Gent ( 780 )
17 18:00 'Dit is de échte reden waarom Marc Coucke stap opzij zet bij Anderlecht' ( 316 )
4 17:00 Real Madrid maakt werk van nieuw supertrio mét Hazard: 'HMH' ( 360 )
17 16:00 Vincent Kompany trekt aan de alarmbel bij Anderlecht: “Onoplosbaar probleem” ( 324 )
17 15:00 Kijkers doen oproep: "Hij moet Filip Joos vervangen als commentator" ( 457 )
17 14:30 'Vandenhaute wil meteen deze straffe transfer regelen bij Anderlecht' ( 890 )
17 14:00 De Bilde voorspelt vertrek van Kompany bij Anderlecht: “Het is nu duidelijk” ( 359 )
17 13:30 Club Brugge lacht tanden bloot: “Anderlecht gaat niet meestrijden om de titel” ( 625 )
17 13:00 ‘Dieumerci Mbokani maakt mogelijk érg verrassende transfer’ ( 643 )
17 12:30 Transfermarkt: Simon Davies terug naar België, toptransfer bij Club Brugge? ( 316 )
17 12:00 ‘Vandenhaute en Kompany hakken meteen knoop door over toekomst Verschueren’ ( 591 )
17 11:30 'Dit forse bedrag heeft Anderlecht dringend nodig om te overleven' ( 527 )
3 11:00 ‘Neymar zet PSG met rug tegen de muur en versiert monstertransfer’ ( 304 )
17 10:30 'Vincent Kompany houdt het dan wellicht voor bekeken als speler' ( 139 )
17 10:00 Vandenhaute schrikt zich meteen rot bij RSCA: "Dat moet ik eerlijk zeggen" ( 391 )
17 09:30 'Club Brugge en Antwerp schrikken, verrassende transfer plots optie voor Chadli' ( 1467 )
17 09:00 ‘Marc Coucke wil Anderlecht dán verkopen’ ( 349 )
17 08:30 "Met Vandenhaute kan Anderlecht binnen vijf jaar de Champions League winnen" ( 944 )
17 08:00 'Club Brugge en Napoli onderhandelen over absolute toptransfer' ( 735 )
17 07:30 Grote transfers op komst bij Anderlecht? "Coucke gaat nog meer investeren" ( 700 )
17 07:00 'Vincent Kompany wilde Anderlecht verlaten' ( 413 )

Donderdag 28 mei 2020

17 22:00 Leko komt Refaelov opnieuw tegen: "Slachtoffer van mijn beslissingen" ( 585 )
17 21:00 'Marc Brys wordt wellicht coach van deze Belgische club' ( 500 )
5 20:00 Peter Vandenbempt onthult nieuws over Kompany: "Guardiola drong erg aan" ( 361 )
17 19:00 Kompany maakt Anderlecht-fans erg blij: "Veel geld ingestoken" ( 648 )
17 17:30 Wouter Vandenhaute heeft meteen boodschap voor concurrentie: "Dat zal gebeuren" ( 1008 )
17 16:00 Coucke: "Dit wordt mijn nieuwe rol bij Anderlecht" ( 697 )
17 15:46 Anderlecht krijgt zware financiële injectie, Kompany blijft ook na 2022 ( 880 )
17 15:00 Iedereen zegt hetzelfde na vertrek van Marc Coucke als voorzitter van Anderlecht ( 272 )
17 14:30 'Ambitieus Antwerp haalt vijf versterkingen binnen' ( 1599 )
17 14:20 Marc Coucke zet stap opzij bij Anderlecht, Wouter Vandenhaute nieuwe voorzitter ( 254 )
17 14:00 'Club Brugge wil speler afsnoepen van Anderlecht' ( 0 )
17 13:30 Transfermarkt: Toptransfer bij AA Gent, sterkhouder van Club naar Real Madrid? ( 622 )
17 12:15 Straffe deal: Hier speelt Vadis Odjidja volgend seizoen ( 398 )
17 12:02 Grote verrassing: Wim De Decker wordt trainer bij déze topclub ( 0 )
17 12:00 Jess Thorup kondigt monstertransfer bij AA Gent aan ( 422 )
17 11:30 Terugkeer van Edmilson Junior in de maak: "Een mooi project" ( 400 )
17 11:00 'Financieel noodlijdend Anderlecht laat deze sterkhouder noodgedwongen gaan' ( 411 )
17 10:00 AA Gent komt met pittige waarschuwing voor Club Brugge ( 896 )
17 09:30 'Antwerp vindt dure vervanger voor Bolat in Jupiler Pro League' ( 437 )
17 09:00 "Wij zouden graag Wim De Decker als coach willen" ( 287 )
17 08:30 Leegloop bij Standard: 'Al deze sterkhouders mogen weg' ( 538 )
17 08:00 Er komt ook een geluidsband bij wedstrijden in Jupiler Pro League ( 89 )
17 07:30 Wesley Sonck neemt drastisch besluit: “Het kon echt niet anders” ( 1486 )