Nóg duurder (en beter?) dan Doku: 10 tieners om naar uit te kijken op het EK

Nóg duurder (en beter?) dan Doku: 10 tieners om naar uit te kijken op het EK
Dinsdag 08 juni 2021 - 18:00   I   door Redactie

Vrijdag trappen Italië en Turkije EURO 2020 op gang. We hebben een jaar langer moeten wachten op dit EK en dus kriebelt het. Het is bijvoorbeeld uitkijken naar de jonkies die vorige zomer nog niet eens (écht) waren doorgebroken op het hoogste niveau, maar nu wel in de EK-selectie van hun land zitten.

Bij de Rode Duivels is Jérémy Doku de benjamin van de bende. Had het EK een jaar geleden doorgegaan, was het weinig waarschijnlijk geweest dat Doku in de definitieve selectie van Roberto Martínez zat. De bondscoach mocht op dat moment slechts 23 spelers selecteren, terwijl Doku nog niet zo ver stond als vandaag.

Net als Doku zijn er tal van tieners die hun EK-selectie te danken hebben aan een sterk seizoen 2020-2021. Hieronder lijsten we, naast Doku, tien tieners op om in de gaten te houden tijdens het EK. Aan schoon volk is er alleszins geen gebrek.

Beginnen doen we met Jérémy Doku. We raakten de Belgische tiener hierboven al eventjes aan. Doku verkaste op het einde van de vorige zomermercato voor bijna 30 miljoen euro van Anderlecht naar Stade Rennes. Hoewel Doku’s statistieken mager ogen voor een winger, werd hij een pak beter in de Ligue 1. Met zijn snelheid en dribbels boezemt Doku flink wat tegenstanders angst in.

De duurste

De duurste van allemaal. De 18-jarige Pedri is volgens Transfermarkt de meest waardevolle tiener op het EK. Het goudklompje van Barcelona is maar liefst 70 miljoen euro waard. En dat voor een jongen die gedurende het seizoen 2019-2020 nog in de Spaanse tweede klasse actief was. Daar maakte Pedri echter zoveel indruk, dat Barcelona 20 miljoen euro overmaakte op de bankrekening van Las Palmas.

In Camp Nou trok de dribbelvaardige Pedri de lijn door. In de Spaanse competitie verscheen hij 28 keer aan de aftrap en was hij goed voor drie goals. Het leverde Pedri in het voorjaar zijn eerste minuten op voor de Spaanse nationale ploeg. Toen hij 26 spelers mocht selecteren, twijfelde Luis Enrique niet om Pedri in zijn EK-selectie op te nemen. De concurrentie bij Spanje is groot, maar deze jongen is de toekomst.

(Lees verder onder de afbeelding)

De Britse boys

Het hoeft niet te verbazen dat Engeland twee spelers afvaardigt in dit ensemble. De Engelsen hebben een overvloed aan jonge talenten. Bukayo Saka (19, Arsenal) en Jude Bellingham (17, Borussia Dortmund) zijn er op erg jonge leeftijd al bij op dit EK. En dan is Mason Greenwood (19, Manchester United) er nog niet eens bij. Hij moest afhaken omwille van een blessure.

Op EURO 2020 loopt straks nog een Britse tiener rond. Een halve weliswaar. De 18-jarige Jamal Musiala kon kiezen tussen Engeland en Duitsland en de middenvelder van Bayern München koos voor Die Mannschaft. Musiala is een complete en moderne middenvelder die vooral in de tweede helft van het voorbije seizoen als een komeet naar omhoog schoot bij Bayern.

(Lees verder onder de afbeelding)

Nuno Mendes & goalgetter bij Tsjechië

Verder is het ook uitkijken naar Nuno Mendes. De 18-jarige Portugees speelt als linksachter en veroverde afgelopen seizoen de titel in eigen land met Sporting Lissabon. Hij wordt getipt om één van de beste linksachters ter wereld te worden.

Mendes kende een sterk seizoen en verscheen ondertussen ook al twee keer aan de aftrap bij de nationale ploeg. In de WK-kwalificatiematchen tegen Luxemburg en Azerbeidzjan mocht hij starten, al moet hij op het EK zo goed als zeker Raphael Guerreiro voor zich dulden.

Verder wordt het ook uitkijken naar enkele andere teenagers. Bij Tsjechië maakt de 18-jarige spits Adam Hlozek - hij werd topschutter in de Tsjechische competitie met 15 goals - deel uit van de selectie.

Bij Nederland telt Ajax dan weer twee tieners met Ryan Gravenberch (19) en Jurrien Timber (19). Het is vooral uitkijken naar die eerste. Of wat dacht je van het Schotse Chelsea-talent Billy Gilmour (19) en de Kroatische diamant Josko Gvardiol (19)? En zo zijn er nog wel meer van tieners om de komende weken te ontdekken.

(Lees verder onder de afbeelding)

Dé tieners om naar uit te kijken:

Jérémy Doku (Stade Rennes, België) - 19
Pedri (Barcelona, Spanje) - 18
Bukayo Saka (Arsenal, Engeland) - 19
Jude Bellingham (Borussia Dortmund, Engeland) - 19
Jamal Musiala (Bayern München, Duitsland) - 18
Nuno Mendes (Sporting Lissabon, Portugal) - 18
Ryan Gravenberch (Ajax, Nederland) - 19
Jurrien Timber (Ajax, Nederland) - 19
Adam Hlozek (Sparta Praag, Tsjechië) - 18
Billy Gilmour (Chelsea, Schotland) - 19
Josko Gvardiol (Dinamo Zagreb/RB Leipzig, Kroatië) - 19

Poll: Wie vind jij het grootste talent?

TAGS  I  Anderlecht  I  Rode Duivels  I  Stade Rennes  I  Barcelona  I  Arsenal  I  Borussia Dortmund  I  Bayern München  I  Sporting Lissabon  I  Ajax  I  Sparta Praag  I  Chelsea  I  Dinamo Zagreb  I  RB Leipzig

vrijdag 29 maart 2024

donderdag 28 maart 2024

woensdag 27 maart 2024

dinsdag 26 maart 2024

maandag 25 maart 2024