Déze Belgische clubs moeten nu vrezen voor voortbestaan: “Benarde situatie”

Déze Belgische clubs moeten nu vrezen voor voortbestaan: “Benarde situatie”
Donderdag 09 februari 2023 - 17:00   I   door Redactie

In de Jupiler Pro League lijkt het de normale gang van zaken te worden: een profclubs die een negatief eigen vermogen heeft. Maar is die situatie ook echt gevaarlijk?

“Zolang de eigenaars de schulden blijven toedekken, is er geen probleem”, aldus licentiemanager Nils Van Brantegem bij Sporza. Maar toch ziet hij ook een groot gevaar.

“Als een eigenaar morgen plots zegt dat hij niet meer bijpast, zitten de clubs in een benarde situatie”, gaat hij verder. “Dus dan is de vraag: hoe diep zijn de zakken van die sterke mannen?”

Van Brantegem onthult dat er sommige clubs binnenkort garanties moeten geven met het oog op hun licentie: “Eigenaars moeten zich dan engageren om het geïnvesteerde geld niét terug op te vragen voor 30 juni 2024.”

Voortbestaan

“Die eigenaars zullen ook nog eens bijkomende middelen ter beschikking moeten stellen”, besluit de licentiemanager. “Gebeurt dat niet, dan komt het voortbestaan van de club in gevaar."

Momenteel zijn er zestien clubs (eerste én tweede klasse) met een negatief eigen vermogen: “Veel te veel.” Maar Van Brantegem legt uit dat er een plan is: “Een vijfjarenplan. Iedere club moet tegen dan met 20% verbeteren.”

Eigen vermogen

Cijfers van Het Nieuwsblad in euro's:

Club Brugge: 70 miljoen
KRC Genk: 68 miljoen
Charleroi: 18,8 miljoen
AA Gent: 16,6 miljoen
Cercle Brugge: 8,4 miljoen
KV Mechelen: 3,4 miljoen
OHL: 0,4 miljoen
KV Kortrijk: -1 miljoen
KV Oostende: -2,5 miljoen
Westerlo: -6,2 miljoen
STVV: -7,8 miljoen
Union: -8,3 miljoen
Anderlecht: -17,8 miljoen
Standard: -26,5 miljoen

Van Antwerp, Zulte Waregem, Eupen en Seraing zijn de jaarrekeningen nog niet gepubliceerd.

Poll: Is jouw favoriete JPL-club té afhankelijk van zijn eigenaar/geldschieter?

TAGS  I  AA Gent  I  Anderlecht  I  Antwerp  I  Beerschot  I  Cercle Brugge  I  Charleroi  I  Club Brugge  I  Eupen  I  KRC Genk  I  KV Kortrijk  I  KV Mechelen  I  KV Oostende  I  OHL  I  Seraing  I  Standard  I  STVV  I  Union  I  Zulte Waregem  I  Westerlo

donderdag 18 april 2024

woensdag 17 april 2024

dinsdag 16 april 2024

maandag 15 april 2024

zondag 14 april 2024