Voetbal24 neemt Belgische club over

Voetbal24 neemt Belgische club over
Maandag 16 oktober 2023 - 17:30   I   door Redactie

Voetbal24 schrijft intussen tien jaar over voetbal, maar ditmaal proberen we het zélf. Kritisch zijn met de pen is één ding, maar kunnen we het zelf? Dat is de grote insteek van dit initiatief. Vijf maanden geleden namen we het roer over bij een Belgische amateurclub. Vanaf nu is het ook te volgen op onze website.

Voetbal24 bestaat tien jaar en om dat jubileum kracht bij te zetten, dachten we iets zots te doen. Dat is ons - denken we - gelukt. Vijf maanden geleden namen we amateurclub Allemaal Samen Verbroedering Geel - uitkomend in derde nationale - over. Je las hier al veel artikels over de mankementen bij Anderlecht, kritiek op het beleid van Marc Coucke, Bart Verhaeghe of destijds Roland Duchâtelet.

Maar hoe lastig is het écht om een voetbalclub te leiden? Kan je een (amateur)club op structurele en gezonde wijze naar succes leiden? Op die vragen gaan we proberen een antwoord te vinden. In die zoektocht gooien we voortaan ook de deuren van de club open. Je kan de avonturen binnen Verbroedering Geel voortaan op de voet volgen. We brengen er verslag van uit op onze website en maandelijks brengen we een terugblik op de afgelopen maand in een speciale aflevering.

Buitenlandse overnames

Nog maar enkele dagen geleden lazen we dit in de krant: ‘“Dit is de dood van het amateurvoetbal, maar de politiek kijkt al jaren weg”: experts luiden de noodklok’. Het gaat over buitenlandse investeerders die niet enkel in het profvoetbal toeslaan, maar ook in het amateurvoetbal. Steeds meer amateurclubs komen nu ook al in buitenlandse handen. Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) pleit in Het Nieuwsblad daarom voor een verbod op buitenlandse overnames van amateurclubs.

Wij dragen met plezier ons steentje bij en houden alvast deze amateurclub in Belgische handen. We hebben geen oliedollars of steenrijke geldschieters vanuit het buitenland, maar we houden het wel lokaal en proberen van daaruit gezond beleid te voeren. Lukt het ons? Kunnen we successen boeken zonder grote buitenlandse geldschieter?

Over Verbroedering Geel

Allemaal Samen Verbroedering Geel is een amateurclub uit derde nationale. ASV Geel is niet meer het KFC Verbroedering Geel van vroeger. Die club hield in 2008 op met bestaan na zware financiële problemen. Geel heeft wel een rijke traditie, met zelfs één jaar eersteklassevoetbal (in het seizoen 1999-2000). ASV Geel ontstond uit een fusie tussen Geel en Verbroedering Meerhout. Men ging toen verder met het stamnummer van Meerhout. Uitschieters in de recente geschiedenis van Geel zijn de bekerwinst tegen Standard (2-1) in 2016 en de promotie naar tweede klasse in 2013 - tegen Racing Mechelen. De voorbije jaren ging Geel echter opnieuw gebukt onder financiële problemen, waarna de club in 2020 verplicht moest degraderen naar eerste provinciale. Een promotie later zit Geel weer in het nationale voetbal.

Waar staan we?

Vijf maanden geleden begon het avontuur bij Geel. Sindsdien gebeurde er al heel wat om de club verder te professionaliseren. Zo werd een video-analist toegevoegd aan onze technische staf, is er voortaan een vaste clubdokter en bouwden we aan een selectie die zou moeten kunnen meedingen voor de top vijf en een ticket voor de eindronde. Of ons dat gaat lukken? Afwachten! Op dit moment staat Verbroedering Geel in derde nationale B op de derde plaats, met 14 punten uit 7 wedstrijden.

Poll: Kan je een amateurclub volgens jou succesvol maken zonder het grote (buitenlandse) geld?

TAGS  I  v24  I  Verboedering Geel

zaterdag 20 juli 2024

vrijdag 19 juli 2024

donderdag 18 juli 2024

woensdag 17 juli 2024