Geelse supportersclubs fileren het huidige seizoen: "Hopelijk sluiten we het seizoen in stijl af"

Geelse supportersclubs fileren het huidige seizoen:
Donderdag 25 april 2024 - 11:15   I   door Redactie

Zondag (15u) valt het doek over de competitie in 3de amataur B. Drie ploegen strijden nog om één eindrondeticket: Wellen, Geel en Turnhout. Met de Geelse supportersclubs Blue White Fanatics 19 en Drijzillen analyseren we het huidige seizoen en kijken vooruit naar de toekomst.

Verbroedering Geel telt twee supportersclubs: Blue White Fanatics 19 en Drijzillen. We stellen de clubs en hun twee vertegenwoordigers, die mee aan de interviewtafel zitten, aan u voor.
Blue White Fanatics 19
Opgericht in 2019. Telt 75 leden. Clublokaal: De Boereschuur.
Voorzitter: Jetze Ceuppens (23)
Secretaris: Lucas Helsen (21)

Drijzillen
Opgericht in 1995. Telt 50 leden. Clublokaal: Drijzillenhof.
Voorzitter: Luc Wilms (62)
Secretaris: Mario Byloos (53)

Er is een duidelijke leeftijdskloof tussen Blue White Fanatics 19 en Drijzillen.
Ceuppens: "We zijn een relatief nieuwe supportersclub met heel wat jonge leden. De 19 verwijst naar het jaar van onze oprichting: 2019. Maar ik ben al van kindsaf supporter van Geel. Mijn ouders werken al 25 jaar binnen de club. Ze helpen in het clubrestaurant. Mijn zus heeft haar man bij de club leren kennen. Die was bij de vorige generatie van de jonge supporters, de Yellow City Locos. Zo ben ik ook binnen het supportersgebeuren terechtgekomen. Na een tijd was het met de Locos gedaan en namen we het met de Blue White Fanatics 19 over."
Wilms: "Ik ga al 55 jaar naar wedstrijden van Geel. Dat is natuurlijk een heel verschil met onze jongere vrienden. Wij hebben nog wedstrijden in het oude stadion meegemaakt toen we in derde klasse kampioen speelden."
Geel wordt vaak geroemd om zijn stadion, grasmat, maar ook om zijn supporters?
Byloos: "We proberen voor elke uitwedstrijd een bus in te leggen voor de supporters. Daar steken we heel wat energie, tijd en geld in."
Helsen: "Bij ons hetzelfde. We zijn een groep vrienden geworden die elke week naar het voetbal gaat en samen sfeer maakt. De twee supportersgroepen leggen elk apart een bus in. Dat maakt dat we telkens met minstens twee bussen op verplaatsing aankomen. Voor 3de amateur is dat redelijk uitzonderlijk."
Wilms: "Dat is de kracht ook van de Geelse supporters. We leggen elk een aparte bus in, maar dat wil niet zeggen dat we niet met elkaar overeenkomen. Integendeel. We werken goed samen en we supporteren voor hetzelfde doel: Achter onze ploeg staan en zo veel mogelijk matchen winnen."

Er zijn maar enkele ploegen met redelijk wat supporters in de reeks?
Ceuppens: "Berg en Dal heeft vooral veel thuissupporters. Dat zijn vaak wat oudere mensen, maar die gaan niet mee op verplaatsing of het moeten heel speciale wedstrijden zijn. Turnhout heeft ook een redelijk aantal supporters, maar vooral als het goede wedstrijden zijn. In Geel waren ze met vier of vijf bussen, wij maakten de verplaatsing naar Turnhout met zeven bussen, een ware volksverhuis. Er zijn toen nog veel Geelse supporters afgehaakt omdat je toen met een soort combi-regeling zat en je nog tickets moest bijkopen op de bus, je identiteitskaart moest afgeven voor de extra controle."
Helsen: "Dat neemt het spontane en het plezante voor velen weg. Je kon dan niet meer lastminute zeggen om nog naar de wedstrijd te gaan. En dat in 3de amateur. Thuis tegen Turnhout hebben de bezoekende supporters vernielingen aangebracht aan het stadion. Het was te verwachten. Als Blue White Fanatics zijn we daar redelijk rustig in. We maken onze sfeer met redelijk wat kabaal, maar stopt het dan ook. Het moet plezant blijven voor iedereen."
Wilms: "Nu hebben we zo'n 50 mensen die bij ons mee op verplaatsing gaan. Er zijn tijden geweest dat we met 150 man naar wedstrijden gingen. Toen vertrokken we standaard met twee bussen. Soms was dat niet voldoende en moesten we dubbeldekkers inleggen. Het hangt natuurlijk allemaal samen met de reeks waarin je speelt en op welke positie de ploeg staat."

Wat betekent Verbroedering Geel voor jullie?
Wilms: "Heel veel. Anders zijn we niet elke dag bezig om elke veertien dagen met een supportersbus op verplaatsing te gaan kijken. We zijn een vriendenkring. We zijn een vaste groep geworden. Als er iemand niet bij is, dan hij of zij ofwel ziek ofwel is er een trouwfeest."
Ceuppens: "Ik doe dit uit liefde voor de club om zo veel mogelijk supporters naar Geel te krijgen. We zijn intussen goede vrienden en kameraden geworden die elke zaterdag of zondag naar de match gaan zien en samen een pintje drinken. De meeste van deze mensen hebben we bij Geel leren kennen."

Wat is jullie meest memorabele herinnering aan de club?
Byloos: "De promotie naar eerste klasse in 1999 en de bekerwinst op Anderlecht in het seizoen 2005-2006 toen de 1/16de finale op 0-0 eindigde, maar we de penalty's met 5-6 wonnen."
Wilms: "Dat zijn ook twee memorabele momenten, maar ik kies voor een ander bekermoment tegen Anderlecht. In 1993 zijn we voor de kwartfinale van de beker met 89 bussen naar Anderlecht gereden. Ze moesten toen zelfs de autosnelweg tijdelijk afsluiten omdat we er met al die bussen onder politiebegeleiding op moesten (lacht). We verloren met 7-1, maar zoiets blijft wel bij."
Ceuppens: "De bekercampagne in 2016-2017 waarbij we met 2-1 van Standard wonnen in de 1/16de finale en de match nadien er in de 1/8ste finale uit gingen tegen Zulte Waregem. In de laatste minuut scoorden zij de 1-2 na een onterechte hoekschop. Dat is altijd bijgebleven. Eerst winnen van Standard, maar daarna onterecht uitgeschakeld worden."

Wat is het dieptepunt uit de clubgeschiedenis?
Allen samen: "Dat is het faillissement."
Wilms: "Je moet op dat moment met Meerhout samengaan. Je bent je stamnummer kwijt. Je bent geen onafhankelijke club meer."

De club is als een fenix uit de as verrezen. Waar moet Geel naartoe?
Wilms: "Ik zou graag hebben dat Geel opnieuw in tweede klasse, de huidige Challenger Pro League, zou kunnen voetballen. Zoals het vroeger was."
Ceuppens: "Gewoon boven Westerlo staan (lacht). Dat is voldoende. De accommodatie is aanwezig in het Leunenstadion. De ambitie van de club om hogerop te geraken, is er ook."

Met nog één speeldag te gaan, kan in principe alles nog voor Geel. Wat is jullie analyse van het seizoen tot op één speeldag van het einde?
Ceuppens en Helsen: "We hebben het weer allemaal zelf weggegeven."
Wilms: "Geel telt twee supportersclubs die heel veel tijd en geld steken om met een bus naar de uitwedstrijden te reizen. We moeten als supporters voor 100 procent achter de spelers en de ploeg blijven staan, maar dan moeten de spelers zich op het veld ook 100 procent inzetten. En dat is niet altijd gebeurd."
Byloos: "Tegen twee degradanten Diest en Witgoor Sport haalden we maar 3 op 12. In de thuiswedstrijden gaven we het telkens in het slot van de match nog weg."

Wellen verloor vorig weekend bij Pelt waardoor Geel opnieuw gelijk staat met Wellen. Geloven jullie nog in de eindronde?
Wilms: "Ik geloof er toch wel in. Wellen speelt tegen Termien. Daar spelen twee jongens, die volgend jaar bij Geel spelen. Die zullen hun ploeggenoten wel kunnen motiveren. Bovendien wil Termien hun mooi seizoen met een zege afsluiten. Maar dan moeten we zondag zelf ook winnen. En het is plots opnieuw van moeten. Er komt opnieuw druk bij kijken."
Ceuppens: "Brian Baerts en Toon Opdekamp, die volgend jaar naar Geel komen, zullen volgend jaar ook wel graag tegen hun oude club in 2de amateur willen spelen, maar dan moet Geel de eindronde halen en daar ook wel een resultaat halen."
Helsen: "Er is nog een sprankeltje hoop (lacht)."
Wilms: "Daarna kan alles. Dan zijn het nog een paar cupmatchen met heel wat sfeer en mogelijk ook een heleboel supporters. Laat het ons hopen."

Het huidige seizoen werd ook gekenmerkt met een trainerswissel. Eerst was er Peter Schrauwenn, daarna Tom Schipper?
Wilms: "De eerste drie matchen vielen mee. Daarna is het bergaf gegaan. Van bepaalde spelers hadden we meer verwacht."
Ceuppens: "Dat ligt niet altijd aan de trainer. Ik vind dat ze iets te snel van trainer gewisseld hebben."
Allen samen: "Met de huidige ploeg, ongeacht of Tom Schipper of Peter Schrauwen aan het roer staat, zouden we op dezelfde positie eindigen. Maar Tom Schipper is zeker een goede trainer. Hij werkt er voor. We hopen dat hij bij de keuze over de ploeg voor volgend seizoen zijn zeg heeft mogen doen."

Wat vinden jullie van het transferbeleid voor volgend seizoen, het eerste beleid van de nieuwe bestuursploeg?
Helsen en Byloos: "We vinden het goed. Ze kozen een mix tussen ervaring en jonge spelers. Met Thijs Van Pol en Dries Ventôse zijn twee ervaren spitsen binnengehaald. De jonge spelers kunnen er alleen maar van leren."
Ceuppens: "Er is aangekocht om te promoveren. De ambitie is er."
Wilms: "Zelfs als we dit jaar nog mochten promoveren naar 2de amateur, dan denk ik dat we met de spelers voor de ploeg van volgend jaar ons daar wel kunnen handhaven. En wie weet wel meer."
Ceuppens: "Er zijn ook enkele jongens uit de streek aangeworven. Het is bijvoorbeeld goed dat ze Raf Hannes hebben gehaald. Hij is van Geel. Dat zijn jongens met voeling en een hart voor de club."

De club besliste bewust om geen zaalvoetbal meer toe te laten. Wat vinden jullie daarvan?
Wilms: "Die beslissing juich ik toe. Heb je de ambitie om hogerop te gaan, dan kan je niet verder met slechts twee trainingen per week. Wil je spelers die alleen op jouw club gefocust zijn, dan moet je die beslissing nemen."
Ceuppens: "Een tweede sport erbij geeft sowieso extra kans op blessures. Het is een goede beslissing van het bestuur."

Welke vertrekkende spelers hadden jullie graag gehouden?
Ceuppens: "Zakaria Haid El Assiri kon met zijn technische vaardigheden in Geel zeker nog wat betekenen. Als hij iets meer de een-twee zou zoeken met een ploegmaat, zou hij nog beter zijn. Hij speelt zaalvoetbal bij FT Antwerpen in de hoogste klasse. We begrijpen zeker zijn beslissing om Geel te verlaten."
Wilms: "Ik had Nicolas Robin graag nog langer bij Geel gezien als spelverdeler op het middenveld."

De eerste transfer, Raf Hannes, werd al op 17 januari aangekondigd. Dat is vroeg?
Wilms: "Dat ze de transfers de laatste drie weken voor het einde beginnen voorstellen, vind ik oké. Maar begin januari al? Dat is vroeg. Dan weten heel veel spelers nog niet waar ze aan toe zijn en doordat je dan al nieuwe spelers aankondigt, zullen een aantal spelers gaan twijfelen en zijn ze niet meer voor 100 procent op Geel en de wedstrijden gefocust. Je mag, nee, je moet die spelers zo vroeg mogelijk vastleggen, maar stel de communicatie uit tot op het einde van het seizoen of tot wanneer voor elke speler duidelijk is wat hij volgend seizoen doet."
Helsen: "Zeker als je nog wilt meestrijden voor de eindronde, moet alle focus op die wedstrijden liggen. Nu kwam er wat onrust binnen de ploeg. Voor de trainers moet het ook niet gemakkelijk geweest zijn om iedereen dan elke week te motiveren."
Wilms: "Hebben ze dat gedaan om te laten zien aan de supporters dat ze met volgend seizoen bezig zijn? Dat weten we niet."

De drie trainers blijven. Een positieve zaak?
Allen samen: "Dat is zeker een goede zaak, ook voor de continuïteit. Tom Schipper laat zien dat hij gedreven is en er voor werkt. We zijn ook blij dat Dirk Foriers opnieuw bij de spelersgroep betrokken is. Hij is de man die zich volledig geeft voor deze club en ook begaan is met de spelers."

Het nieuwe clubbestuur maakt samen met de investeerdersgroep Leunen Invest en het Geelse stadsbestuur opnieuw werk van het stadiondossier om De Leunen verder te ontwikkelen. Wat moet er nog bij?
Allen samen: "Het is een goede zaak dat ze na vele jaren het dossier opnieuw ter harte hebben genomen. De rotte betonnen blok, zoals hij er nu staat, is geen zicht. We hebben vertrouwen dat de bekwame mensen zich daarover bekommeren."
Wilms: "Een voorstel kan zijn om de buitenmuur met graffiti te bespuiten van één of meerdere Geelse spelers uit het verleden."
Ceuppens: "Voor de korte termijn kan er in de tribune van de supportersgroepen misschien een nieuwe geluidsinstallatie gehangen worden, want de huidige is niet in orde. Een deftige eetkraam voor de supporters zou ook welkom zijn."

Het Geelse bestuur heeft er bijna een eerste seizoen opzitten. Een evaluatie?
Allen samen: "Over het algemeen leveren ze goed werk, maar we hebben toch ook enkele puntjes van kritiek."
Ceuppens: "Vroeger hadden we regelmatig een vergadering met toenmalig voorzitter Benny Hoebregs. Dat zou iets meer mogen terugkomen. Iets meer inspraak vanuit de supporters. We horen elkaar iets te weinig. Alleen als het verkeerd gaat, dan horen we het bestuur."
Wilms: "Als er op de club iets georganiseerd wordt, dan kennen ze ons... maar organiseren we zelf iets, dan zien we weinig of niemand van de club of spelers op onze activiteit."
Ceuppens: "Onlangs hadden we een eetdag. Toen zagen we ook niemand. Alleen Dennis Peeters is langsgekomen. Dat is jammer. Spelers hebben we toen niet gezien."
Helsen: "Dat hoeft geen grote delegatie te zijn. Een speler of drie is voldoende. Ze hoeven zelfs niet te eten. Kom even langs, zeg goeiedag, drink iets. We nemen samen een foto met de supporters en dan is iedereen tevreden. Dat is niet gebeurd. Uit protest zijn we een wedstrijd niet komen supporteren."

Zondag de laatste match van de reguliere competitie. Zitten de bussen naar Zwarte Leeuw al vol?
Ceuppens: "Bij Blue White Fanatics 19 zit de bus zo goed als vol. Een paar man kan er nog bij. We zitten momenteel aan iets meer dan 50 personen."
Wilms: "De Bus van Drijzillen zit nog niet vol. Daar kan nog wel wat bij. Wij zitten aan de 30 supporters."
Byloos: "Dat is nog zonder de mensen die zelf met de wagen naar Zwarte Leeuw rijden. Dat is toch al een mooi aantal."
Wilms: "Nu maar hopen dat we in Zwarte Leeuw gaan winnen."
Ceuppens: '(vol vertrouwen) Dat komt helemaal in orde. Zolang we niet verliezen is het goed. Als zowel Geel als Wellen verliezen én Turnhout wint, dan speelt Turnhout de eindronde."
Allen samen: "Dat mag helemaal niet gebeuren. Liefst niet. Dat gunnen we ze niet."

En zo komt de rivaliteit met Turnhout weer terug, zelfs als we het over een mogelijke eindronde voor Geel hebben?
Allen samen: "Die rivaliteit zal altijd blijven bestaan. Die gaat al heel wat decennia terug. Toen ik 55 jaar geleden ging kijken, was dat er al. Wij maken grappen over Turnhout, zij waarschijnlijk ook over ons. De rivaliteit met Turnhout is nog erger dan met Westerlo. We zeiden dat we ooit terug boven Westerlo willen spelen. Als je hoger dan Westerlo speelt, speel je ook hoger dan Turnhout want zo ver geraken zij niet (lacht). Maar alle gekheid op een stokje. We moeten gewoon winnen in Zwarte Leeuw. En dan maar hopen op puntenverlies van Wellen."

En dan feesten De Zotten weer?
Allen samen: "Hopelijk sluiten we het seizoen in stijl af, met redelijk wat doelpunten en met heel veel supporters. Als we de eindronde halen, dan zal er zeker in Zwarte Leeuw en op de bussen naar huis een groot feest losbarsten." (DJ)

 


Wie pakt het laatste eindrondeticket?
Wellen speelt eindronde als... 
het wint van kampioen Termien.
Geel speelt eindronde als...
... het wint in Zwarte Leeuw én Wellen niet wint.
... het gelijkspeelt én Wellen verliest.
Turnhout speelt eindronde als...
... het wint van Zepperen-Brustem én Wellen én Geel verliezen.

Poll: Wie pakt laatste ticket voor de eindronde in 3de amateur B?

TAGS  I  Wilms  I  Byloos  I  Ceuppens  I  Helsen  I  Drijzillen  I  Blue White Fanatics 19

donderdag 23 mei 2024

woensdag 22 mei 2024

dinsdag 21 mei 2024

maandag 20 mei 2024

zondag 19 mei 2024