Zware kritiek op Belgisch clubbeleid: "Durf hen eens een kans te geven"

Zware kritiek op Belgisch clubbeleid:
Maandag 07 november 2016 - 14:47   I  

De competitie is nog niet heel lang bezig of er zijn al ontslagen gevallen. Stijn Vreven was het laatste slachtoffer bij Waasland-Beveren. Vaak duiken als vervangers dan dezelfde namen op. In zijn column laakt Wim Conings het feit dat de Belgische clubs altijd uit dezelfde vijver lijken te vissen.

"Het is weer die tijd van het jaar. Punten worden geteld, raden van bestuur brommen en trainers worden bij het grofvuil gezet", schrijft Conings in Het Nieuwsblad. "En we lachen met de één of andere ‘draaimolentrainer’ die telkens als het deze tijd van het jaar is wel bij deze of gene club genoemd wordt. Het type trainer dat mislukt bij een Belgische club, een kans krijgt bij een volgende Belgische club, daar ook ontslagen wordt, een jaartje in het buitenland coacht en daarna weer aan de slag kan bij een derde Belgische club. In de meeste bedrijfstakken zou zoiets onmogelijk zijn, maar de Belgische Jupiler Pro League heeft één van de beste recyclagesystemen ter wereld. Word je als trainer bij het grofvuil gezet, dan pikt een andere eersteklasser je vroeg of laat wel weer op."

Die trainers hebben het voordeel als profvoetballer actief geweest te zijn. Trainers die geen noemenswaardige voetbalcarrière hebben gekend, krijgen niet vaak de kans. "In de hele Belgische hoogste voetbalklasse zijn er op dit moment maar drie trainers actief die geen grote carrière kenden als speler: Francky Dury (59), Felice Mazzu (50) en Yannick Ferrera (36). Het heeft de eerste twee meer dan twintig jaar trainerschap gekost om zich tot in eerste te knokken. Ferrera moest minder lang wachten, maar had toch al tien jaar ervaring als jeugdtrainer, videoanalist en assistent én de nodige connecties alvorens hij zijn kans mocht gaan."

"In Duitsland hebben ze dat reeds ingezien. Daar hebben drie van de vier Champions League-deelnemers al een trainer die nooit profvoetballer is geweest. Een jaar geleden kreeg Julian Nagelsmann op 28-jarige leeftijd een driejarig contract als hoofdcoach van Hoffenheim. De man had helemaal geen ervaring op het hoogste niveau, maar kreeg zijn kans omdat hij het goed deed bij de jeugd en innovatieve ideeën had. Zoiets is ondenkbaar in België." 

"Vandaag prijkt Nagelsmann met het bescheiden Hoffenheim op de derde plek van de Bundesliga en staat hij in de belangstelling van Bayern München als één van de meest veelbelovende Duitse coaches. In Duitsland zijn de toelatingsvoorwaarden op basis van kwaliteit, met drie dagen aan intensieve testen. Ook amateur- en jeugdtrainers krijgen daar hun kans een diploma voor het hoogste niveau te verwerven. Zelfs als ze nog nooit tegen een bal getrapt hebben."

"De grootste verantwoordelijkheid ligt echter bij de clubleiders. Waasland-Beveren is de volgende in het rijtje dat een trainer zoekt. Toen Vreven de deur werd gewezen, hadden zij het over “een visie van jong en Belgisch talent dat de sportieve cel had vooropgesteld”. Wel, dan. Durf een goede jeugdtrainer een kans te geven. Stuur eens scouts naar lagere reeksen, om te zien of daar geen beloftevolle trainer met interessante ideeën rondloopt. Maar kom asjeblieft niet weer aanzetten met één van die draaimolenjongens."

TAGS  I  Wim Conings  I   Waasland-Beveren

donderdag 18 april 2024

woensdag 17 april 2024

dinsdag 16 april 2024

maandag 15 april 2024

zondag 14 april 2024