Anderlecht reageert en is duidelijk over transferverbod

Anderlecht reageert en is duidelijk over transferverbod
Zaterdag 10 november 2018 - 16:39   I  

RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC en Zulte Waregem riskeren een boete én een transferverbod omdat ze minderjarige voetballers naar België hebben gehaald. Dat meldt De Standaard, op basis van documenten van Football Leaks die de krant kon inkijken.

Vooral Anderlecht lijkt in nauwe schoentjes te zitten. Zo zijn er enkele concrete voorbeelden van verboden transfers. Paars-wit haalde Chancel Mbemba in 2011 weg bij het Congolese FC MK Etanchéité. Op dat moment was Mbemba nog maar 17 jaar oud en dus is de transfer een inbreuk tegen het verbod op internationale transfers van minderjarigen.

Boete en transferverbod

Verder verhuisden ook de Amerikaan Patrick Tshiani (in 2011 toen hij 16 was), de Roemeen Dragos Stefan Cojocaru (in 2012 toen hij 15 was) en de Nepalees Bimar Magar (in 2014 toen hij 16 was) naar Anderlecht. Momenteel loopt er dan ook een onderzoek naar paars-wit.

Het ‘Integrity and Compliance’-departement van de FIFA zou Anderlecht een boete van 215.000 Zwitserse Frank, omgerekend zo’n 188.000 euro, én een transferverbod gedurende een transferperiode willen opleggen. Wat de exacte stand van zaken is in het dossier, is momenteel niet duidelijk.

(Lees verder onder de foto)

Ook Antwerp en Zulte Waregem in vieze papieren

Niet alleen Anderlecht, maar ook Antwerp en Zulte Waregem maakten zich schuldig aan het aantrekken van minderjarige spelers uit het buitenland. In 2012 en 2013 zou Antwerp bijvoorbeeld drie jongeren hebben opgesteld zonder op voorhand toestemming te vragen aan de FIFA. Het gaat om Serginio Martial (toen 15), Robert Roosen (14 in 2013) en Jordy Ewanena (17 in 2012), die overkwamen uit Nederland.

Bij Zulte Waregem gaat het dan weer om de broers Tshiani. Daniel en Joel kwamen in 2013 als 15-jarigen over vanuit de Verenigde Staten en werden opgesteld in officiële wedstrijden. Net als broer Patrick (die toen bij Anderlecht zat) had de FIFA geen toestemming gegeven voor die transfer. Ook Antwerp en Zulte Waregem riskeren een boete en transferverbod. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Update 10/11 - 16:35

Anderlecht heeft via zijn officiële kanalen gereageerd op de beschuldigingen van Football Leaks en De Standaard. "Vandaag wordt RSC Anderlecht in de media geciteerd i.v.m. zogenaamd niet correcte jeugdtransfers uit het verleden (2011 e.a.). RSCA is op dit ogenblik niet op de hoogte van een eventueel lopend onderzoek", klinkt het in een boodschap.

Zulte Waregem laat op zijn website dan weer weten dat het de berichtgeving van De Standaard betreurt. Het ontkent alle beschuldigingen. 

"Op vraag van hun moeder, wonende in België met haar drie zonen, heeft Zulte Waregem twee broers met de Amerikaanse nationaliteit - zijnde Joel en Daniel Tshiani - correct en volgens alle geldende regels aangesloten via de Belgische Voetbalbond zonder enige financiële tegemoetkoming of professionele overeenkomst."

(Lees verder onder de foto)

"Geen weet van lopende procedures"

"Beide spelers waren actief in zowel de provinciale als elite reeksen. De club wou tegemoetkomen aan het voetbalplezier van deze twee jongens en hen verdere ontwikkelingskansen aanbieden. Inmiddels hebben beide jongens de club verlaten."

"Zulte Waregem heeft geen weet van een lopende procedure tegen de club of de Belgische Voetbalbond inzake dit dossier en benadrukt dat de club geen cultuur en ambities heeft om internationale transfers van minderjarigen op te zetten."

Poll: Moeten deze clubs een transferverbod krijgen?

TAGS  I  Anderlecht  I  Antwerp  I  Zulte Waregem

vrijdag 19 april 2024

donderdag 18 april 2024

woensdag 17 april 2024

dinsdag 16 april 2024