Bondscoach verrast iederéén: “Zo kenden we Roberto Martinez nog niet”

Bondscoach verrast iederéén: “Zo kenden we Roberto Martinez nog niet”
Maandag 09 juli 2018 - 11:18   I  

De Rode Duivels klopten afgelopen vrijdag Brazilië en staan zo in de halve finales van het wereldkampioenschap. Met dank aan de spelers die boven zichzelf konden uitstijgen, maar ook met dank aan Roberto Martinez. Onze bondscoach verraste en verblufte iederéén met een tactisch steekspel van formaat.

"Zo kenden we Roberto Martinez nog niet", zegt chef voetbal Ludo Vandewalle in Het Nieuwsblad. "Althans niet bij de Rode Duivels. Een aanpassing van zijn tactiek en dat op het goede moment. Alleen wie hem al langer volgt, was niet verrast. Ook met zijn Engelse clubs - Swansea, Wigan en Everton - kon hij uit het niets keihard toeslaan. Hij heeft er zijn reputatie op gebouwd en kwam zo in 2013 bij de topclub Everton terecht. Goed dat we dat ook bij de Rode Duivels eens mochten beleven want tot vrijdag had de Catalaan, die vrijdag 45 jaar wordt, nog niet veel indruk gemaakt."

"Nu kwam Martinez uit de kast", gaat Vandewalle verder. "Hij is een coach die kan focussen op één hoogtepunt en daar voor de verrassing kan zorgen. Zo versloeg hij in 2013 met Wigan in de finale van de Engelse beker Manchester City terwijl hij enkele dagen later degradeerde. Minder geschikt voor de lange, duurzame termijn, wel subliem in het pieken klonk het. Het was een reputatie die hem bij zijn aanstelling in augustus 2016 als bondscoach vergezelde maar waarvan we ons afvroegen of ze wel klopte. Tot vrijdag."

Martinez speelde met onze voeten

"Speelde de bondscoach in de aanloop naar Brazilië een beetje met onze voeten? Ja", meent Vandewalle. "Niet kwaad bedoeld en met als één doel: verrassen. Om zijn plan niet bekend te maken, zei hij telkens “ja” toen we hem ongerust vroegen of hij nu echt met drie verdedigers die sterke Brazilianen wilde aanpakken. Ik verander mijn systeem niet. Maar hij deed dat dus wel. Hij idealiseerde zijn denkbeelden niet. Zijn plan dreigde in de praktijk niet te werken en hij gaf als coach een creatieve wending aan zijn voetbalfilosofie."

"Bij balverlies werd de smeekbede van onze Duivels-watcher René Vandereycken, enkele wakkere analisten, ex-Rode Duivels en journalisten gevolgd. Ook enkele spelers zouden in de individuele gesprekken die Martinez met hen voert duidelijke hints in die richting hebben gegeven. De Duivels plooiden bij balverlies terug en gingen met vier achteraan spelen. Meunier rechtsachter, Fellaini hielp Meunier ook nog Neymar Jr. voor de voeten te lopen."

Lukaku rechtsbuiten, De Bruyne hoger

In de aanval werd Romelu Lukaku plots een rechtsbuiten. "De grootste verrassing vonden we echter vooraan. Lukaku speelde op de rechterflank in de rug van Marcelo. De Bruyne schoof, ook al tot vreugde van de analisten en zichzelf, een rijtje hoger en fungeerde als valse nummer negen."

"Het viel natuurlijk ook allemaal wel wat mee voor de Duivels. Het was niet alléén de tactiek. De poging op de paal van Thiago Silva en het eigen doelpunt van Fernandinho waren meevallers, maar die heb je nodig om Brazilië te kloppen. Het doet geen afbreuk aan het plan van Martinez."

Poll: Hoop jij dat Martinez bondscoach van de Rode Duivels blijft?

TAGS  I  Rode Duivels  I  Brazilië  I  Martinez  I  De Bruyne  I  Lukaku

vrijdag 19 april 2024

donderdag 18 april 2024

woensdag 17 april 2024

dinsdag 16 april 2024

maandag 15 april 2024

zondag 14 april 2024