Coucke en RSCA krijgen veeg uit de pan: "Het is lachwekkend"

Coucke en RSCA krijgen veeg uit de pan:
Woensdag 12 september 2018 - 11:42   I  

Het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League is ondertussen zes speeldagen oud. Als er één iets is opgevallen, is het wel dat onze Belgische clubs nog steeds niet voluit de kaart van de jeugd willen of durven trekken.

in Sport/Voetbalmagazine stelt hoofdredacteur Jacques Sys  het gebrek aan Belgische spelers in de Belgische eerste klasse aan de kaak. "Langzamerhand lachwekkend klinkt het als clubs praten over het belang van een goeie jeugdopleiding en de doorstroming van eigen talent. Terwijl er tijdens de voorbije mercato een nieuwe instroom aan buitenlanders was en de situatie in 1A steeds schever wordt: op dit moment staan er 464 spelers onder contract, van wie 321 buitenlanders, onder wie 41 met een dubbel paspoort", klinkt het.

Anderlecht spreekt zichzelf tegen

"Slechts 143 Belgische voetballers zijn in de Jupiler Pro League aan de slag. Dat is 31 procent. KV Oostende is de enige club met meer Belgen dan buitenlanders", gaat Sys verder. "België is het meest liberale voetballand in Europa. Er zijn weinig regels. Dat remt de doorgroei van eigen producten. Clubs willen zich wat dat betreft wel eens tegenspreken."

"Bij Anderlecht accentueerde Marc Coucke de rijkdom van de vereniging, met talenten als Sebastiaan Bornauw en Alexis Saelemaekers. Maar vervolgens legde de club met de Gambiaan Bubacarr Sanneh en de Brit James Lawrence nog snel twee verdedigers vast. Ze komen uit de Deense en Slowaakse competitie."

(Lees verder onder de foto)

Hapsnapbeleid 

Volgens Sys worden de Belgische talenten in de Jupiler Pro League nog steeds afgeremd door spelers uit het buitenland. "Natuurlijk moet je jonge spelers in een slopende competitie met geduld brengen, maar het kan zeker niet de bedoeling zijn hen te barreren door buitenlanders die hun weg nog moeten maken."

"Dat is een vreemde strategische vermenging. Maar zo is de Belgische competitie gegroeid: tot een afzetgebied waarin makelaars hun tweedehandswaar kunnen slijten. Veel geld gaat er in dit wereldje om, veel belangen zijn ermee gemoeid. Het leidt telkens weer tot een hapsnapbeleid."

TAGS  I  Anderlecht  I  KV Oostende

maandag 15 april 2024

zondag 14 april 2024

zaterdag 13 april 2024

vrijdag 12 april 2024