"Ik kreeg van die club te horen dat ze enkel met Mogi Bayat onderhandelen"

Vrijdag 12 oktober 2018 - 16:14   I  

Mogi Bayat is één van de spilfiguren in het fraudeschandaal dat eerder deze week uitlekte. Bayat stond jaren lang te boek als de machtigste makelaar van het land en daar gebruikte hij zo zijn eigen technieken voor.

"Ik heb ooit geïnformeerd naar een speler van een grote club en de manager zei dat ze alleen onderhandelden met Mogi Bayat. Wij moesten dus hun geprefereerde makelaar nemen en daar hadden we zelf niks in te zeggen", zegt Dimitri Dedecker, die als advocaat actief is bij KV Oostende en Cercle Brugge. "Voor wie werkt de makelaar dan? Niet voor de speler alvast", klinkt het in Het Laatste Nieuws.

"Die makelaar zal in sommige gevallen de mensen vergoeden die hem in zijn business hebben geholpen. Dat kan een bestuurder zijn, een manager of een sportief directeur. Wie in de clubs aan de knoppen draait, is soms te verleiden in natura of in cash. Hoe ze dat doen, ik weet het niet, maar het gebeurt. Een sportief directeur wilde een buitenlandse makelaar die via mij contact had gezocht pas ontvangen als die 10.000 euro betaalde. Stel dat de transfer lukt, dan gaat er nog een som zijn richting uit."

Licentie hing af van goodwill makelaar

Dedecker haalt nog een schrijnend verhaal aan. "Nog een voorbeeld. Clubs kunnen niet altijd het hele bedrag van de makelaarsvergoeding ophoesten. Zeker bij zware transfers is dat soms een probleem, omdat ook die in schijven worden betaald. Clubs hebben dus schulden bij makelaars. Welnu, ik ken een situatie waarbij een club afhing van de goodwill van de makelaar om die uitstaande schuld tijdelijk niet op te eisen, zodat de club zijn licentie zou kunnen krijgen."

TAGS  I  Cercle Brugge  I  KV Oostende  I  Anderlecht  I  AA Gent  I  KRC Genk  I  Standard  I  Club Brugge

donderdag 28 maart 2024

woensdag 27 maart 2024

dinsdag 26 maart 2024

maandag 25 maart 2024

zondag 24 maart 2024