Sven Joosten wil tweede promotie met Geel meemaken: "Alles in eigen handen"

Sven Joosten wil tweede promotie met Geel meemaken:
Donderdag 04 april 2024 - 11:00   I   door Redactie

Door de dag baat Sven Joosten (26) samen met zijn familie modewinkel New Look Fashion in Overpelt uit, maar zodra de kledij is opgeplooid, ligt de focus op het behalen van de eindronde én meer bij Verbroedering Geel. "Ik hoop nog minstens een zestal weken te voetballen dit seizoen"

Je bent van Noord-Limburg afkomstig, maar je voetbalcarrière heeft een grote link met Zuid-Limburg?
"Ik ben geboren in Lommel, maar woon al heel mijn leven in Pelt. Daar baat ik samen met mijn familie onze winkel New Look Fashion uit. Maar ik heb ook vijf jaar op internaat gezeten in het centrum van Sint-Truiden en volgde les op de sportschool in Zepperen. Verder studeren aan de hogeschool of universiteit was niet zo evident in combinatie met voetbal, maar mocht ik later misschien de kledingzaak van de familie overnemen, dan moest ik toch een diploma bedrijfsbeheer hebben. Daarom besloot ik om nog een zevende jaar in Zepperen te studeren en heb ik zo mijn diploma gehaald."

Intussen was je op voetbalvlak ook helemaal naar Sint-Truiden verkast?
"Dat klopt. Ik ben bij de jeugd van Lutlommel begonnen. Daarna ging het naar het grote Lommel SK. Daarna ben ik op 15-jarige leeftijd op internaat gegaan in Sint-Truiden en ben ik bij de jeugd van STVV gaan voetballen. De oefenvelden van STVV lagen vlakbij het internaat. We gingen te voet naar de training. Bij STVV ben ik Jean-Michel Hoebregs en onze vroegere Geel-trainer Bart Janssens voor het eerst tegengekomen."

Toch kwam je carrière bij de volwassenen elders op gang?
"Klopt. Ik was 19 jaar toen ik in de zomer van 2017 voor de tweede keer de voorbereiding van het seizoen bij de eerste ploeg van STVV mee deed, maar echt aan spelen kwam ik niet. Toen moest ik een keuze maken en kwam KVK Tienen, dat toen onderaan bengelde, op de proppen. Ik heb een half seizoen bij hen gespeeld. Jammer genoeg redden we ons niet, maar daar heb ik voor het eerst van het volwassen voetbal mogen proeven. Dat wilde ik blijven spelen. Ik verhuisde in 2018 naar Sporting Hasselt waar ik maar één seizoen gespeeld heb, maar wel een mooie periode had. We werden tweede na het Patro Eisden van Stijn Stijnen en hun toenmalige flamboyante voorzitter Salar Azimi. Na Hasselt kwam twee jaar Pelt, maar dat waren de coronajaren. Het eerste seizoen stopte in maart, het tweede seizoen hebben we maar een drietal matchen gespeeld. Ik wilde iets nieuws en liet aan Jean-Michel Hoebregs, die ik van in Sint-Truiden kende en waarmee ik bij Tienen samenspeelde en al bij Geel zat, weten dat ik zou vertrekken bij Pelt. Mijn voormalige coach Bart Janssens van de U19 en beloften bij STVV was inmiddels coach bij Geel en zo is de bal aan het rollen gegaan. En sindsdien speel ik in Geel."

Zo graag dat je al drie jaar bij Geel speelt en hebt bijgetekend voor een vierde seizoen?
"Ik ben hier graag in Geel, maar dat was misschien wel duidelijk aangezien ik heb bijgetekend (lacht). Mijn eerste seizoen bij De Zotten was al meteen een voltreffer toen we de promotie van eerste provinciale naar derde amateur mochten vieren. Vorig jaar, in ons eerste jaar in 3de, grepen we net naast de promotie, na verlies in de eindronde. Dit jaar hebben we alles nog in eigen handen. Dat lijkt een cliché, maar is echt wel zo. Zelfs als het resultaat dit weekend mocht tegenvallen, zelfs dan hebben we het nog in eigen handen omdat onze concurrenten ook nog allemaal tegen elkaar moeten spelen."

Wat is jouw doel bij Geel voor dit en de volgende jaren?
"Als sportman moet je altijd het hoogst mogelijke willen bereiken. Geel hoort niet in deze reeks thuis. Een club met de accommodatie, de supporters en de traditie zoals Verbroedering Geel moet hoger spelen dan 3de amateur. Als je zag hoeveel supporters er waren toen we de promotie in eerste provinciale vierden, wat geeft dat dan als je nog hoger gaat spelen? Ik hoop Geel dit jaar en de volgende jaren nog naar tweede en als het kan zelfs naar eerste amateur te brengen. Dat moet zeker onze ambitie zijn. Het doel voor dit seizoen is om zeker nog een zestal weken te spelen. Daarmee wil ik zeggen dat we ook de eindronde halen."

Daarvoor moeten jullie dit weekend voorbij Berg en Dal?
"Geen gemakkelijke klus tegen de nummer twee uit het klassement. En bovendien een derby. Dit seizoen hebben we nog geen enkele derby kunnen winnen. Daarin blijven we wat op onze honger zitten. Dat is ook voor onze supporters niet plezant. Zij kijken uit naar zo'n wedstrijden. Voor onszelf en de club is het leuk als we een derby winnen, maar voor de supporters is dat nog des te plezanter. Alleen al daarvoor moeten we ons extra opladen."

Thijs van Pol, de topschutter uit de reeks en volgend jaar jouw ploeggenoot, speelt bij hen en zal vaak in jouw buurt zijn. Welk plan heb je om hem tegen te houden?
"(Lacht) Bestaat daar een plan voor? (Serieus) Elke match moet gespeeld worden. Of hij nu 28 goals gemaakt heeft of maar 3, er zijn voldoende spelers die nog niet gescoord hebben en met één doelpunt een wedstrijd beslissen. Als centrale verdediger zal van Pol vaak in mijn buurt zijn. We mogen ons niet alleen op hem focussen, maar we weten uiteraard dat we hem niet te veel ruimte moeten geven. Maar Berg en Dal is meer dan Thijs van Pol alleen. Hij kan geen 28 goals maken zonder dat hij 28 keer de juiste pass krijgt. We mogen dus geen zes spelers opofferen om hem aan banden te leggen, maar moeten ook zien dat de aanvoer afgesloten wordt. Berg en Dal is een complete ploeg met heel veel ervaring. Met Ramon Voorn op het middenveld en Wouter Smeets op de flank hebben ze kwaliteit te over. Ook achteraan staat er een stevig blok. Ze spelen niet voor niets mee voor de titel. Maar voor hen kan deze match ook een kantelpunt worden. Als ze punten laten liggen, kan Termien volgende week al kampioen spelen. De druk ligt ook bij hen."

Wat is er nog nodig om de eindronde te halen?
"Een paar weken geleden was gezegd dat we met 12 op 18 de eindronde konden halen. Dat kan nog steeds. Elke match moet gespeeld worden, máár we zullen elke week scherp moeten zijn. Bovendien spelen onze concurrenten ook nog tegen elkaar. Ook zij zullen nog punten verliezen. We hebben het nog altijd zelf in eigen handen, maar moeten zelf ook onze wedstrijden winnen."

Dat lukt op verplaatsing precies beter dan thuis?
"In onze thuiswedstrijden na de winterstop verloren we niet, maar we wonnen ook maar één keer en speelden vijf keer gelijk. Daar schiet je niks mee op. Dan kan je beter eens verliezen en de andere matchen winnen. Op verplaatsing pakten we wel punten na Nieuwjaar. Waar het aan schort dat we thuis niet winnen? Geen idee. Het valt wel op dat we vaak het 'Geels kwartiertje' tegen ons krijgen. Het 'Geels kwartiertje' werd vorig seizoen geïntroduceerd toen we vaak in het laatste kwart scoorden. Nu werkt dat precies in de omgekeerde richting. We kwamen in de wedstrijden die we gelijkspeelden in de meeste gevallen op voorsprong, maar kregen in het slot toch nog de gelijkmaker tegen. Dat was ook tegen Diest het geval. Dat was zuur. De gedachte, dat we in het laatste kwartier een tegengoal krijgen, mag niet in ons hoofd kruipen. Dat moet er uit."

Dan gaat nu de laatste rechte lijn naar de eindronde in?
"Ik hoop het (lacht). Ik wil met Geel dit seizoen nog minstens een zestal weken te kunnen voetballen. Dat wil zeggen dat we dan de eindronde gehaald hebben. Met Geel, Wellen, Pelt, Turnhout en Schoonbeek-Beverst zijn we nog met vijf ploegen die meedoen voor twee eindrondeplaatsen. Onze concurrenten spelen onderling nog tegen elkaar. Alles is mogelijk. Ik hoop dat de supporters ons die laatste wedstrijden nog volop zullen steunen. Dat geeft altijd een extra stimulans en dan gaan we met z'n allen voor een goede afloop." (DJ)

Poll: Denk jij dat Geel naar boven zal gaan in de komende jaren?

TAGS  I  Geel  I  Sven Joosten

maandag 29 april 2024

zondag 28 april 2024

zaterdag 27 april 2024