Filip Joos haalt uit naar Anderlecht en Club Brugge: "Onrechtvaardig"

Filip Joos haalt uit naar Anderlecht en Club Brugge:
Zaterdag 23 december 2017 - 10:15   I   door Redactie

Filip Joos is niet te spreken over de nieuwe regel rond verhuurde spelers. Die mogen niet meer tegen hun moederclub spelen, tenzij de leenclub hun volledige loon betaalt.

"Dat is niet helemaal waar", reageert Filip Joos in zijn column in De Standaard. "Het gaat om een voorstel. De topclubs - de ene al wat vuriger dan de andere - dringen erop aan dat het snel goedgekeurd wordt. Veel mensen vinden dat logisch."

"Een club die een voetballer uitleent, is niet over één nacht ijs gegaan. Aan dat besluit zijn ettelijke vergaderingen tussen bestuur en technische staf voorafgegaan. Vaak wordt de speler nog te groen geacht voor het grote werk, moet hij nog wat spieren en lef kweken bij een club waar hij wel een basisplaats kan claimen. Het typevoorbeeld is de sierlijke Sander Coopman, uitgeleend door Club Brugge aan Zulte Waregem."

"Soms is een speler gewoon afgeschreven door zijn club, nadat werd vastgesteld dat hij niet het gewenste niveau haalt. Denk aan spits Isaac Kiese Thelin, door Anderlecht bij Waasland-Beveren gestald. Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck verklapte deze zomer het doel van die transactie: hopen dat Thelin goals bij de vleet maakt en de interesse opwekt van buitenlandse teams, zodat Anderlecht hem met flink wat winst kan doorverkopen."

"In beide gevallen zijn Zulte Waregem en Waasland-Beveren niet alleen maar profiteurs, die parasiteren op de spelers van rijkere teams. Neen, ze zijn bondgenoten van die ploegen, ze vervullen een dienst: de Gaverbeek is een kweekvijver en de Freethiel een recyclagecentrum. Club en Anderlecht kijken vanop afstand toe."

Falende oordeel

"De rijke teams blijken dus bang voor hun eigen schaduw(spelers), voor hun falende oordeel eigenlijk: de jongen op overschot zou maar eens goed bij schot moeten blijken tegen de moederclub. Eerste klasse is geen rechtvaardige wereld. Het hele systeem is erop gericht dat de groten groot blijven en de kleintjes klein - denk alleen maar aan de verdeling van de tv-gelden. De verschillen zijn enorm. Daarom is een eeuwige bankzitter van een topclub soms een topspeler voor een minder kapitaalkrachtig team."

"Als de kleine teams hiermee instemmen, trekken ze eigenhandig de koord rond hun nek strakker, maken ze de spanningsboog van de competitie slapper, verkleinen ze de kans op een spraakmakende zege tegen een topclub en neemt de spektakelwaarde voor het publiek af. Het uitleensysteem zoals het bestaat, zonder restricties, is een win-winsituatie voor rijke én arme club."

Poll: Heeft Joos gelijk?

TAGS  I  Joos  I   Anderlecht  I   Club Brugge

donderdag 25 april 2024

woensdag 24 april 2024

dinsdag 23 april 2024