Vincent Kompany krijgt zijn zin na uithaal: Voetbalbond grijpt drastisch in

Vincent Kompany krijgt zijn zin na uithaal: Voetbalbond grijpt drastisch in
Zondag 13 februari 2022 - 22:00   I   door Redactie

Anderlecht mag dan zaterdag wel met 1-2 gewonnen hebben bij Zulte Waregem, één iets lag Vincent Kompany heel zwaar op de maag. En hij stond niet alleen.

Want dat het maar liefst 4 minuten en 42 seconden duurde vooraleer de VAR bij de 0-1 van Kouamé tot de conclusie kwam dat het effectief géén buitenspel was, was voor iedereen een brug te ver. Vandaar dat Kompany naar de match ook uithaalde en verandering eiste.

En geloof het of niet, maar voor één keer schoot de voetbalbond - meer bepaald het Referee Department - snel in actie. In Het Laatste Nieuws liet Stefanie Forde, operationeel directeur van het Referee Department, weten dat er gehoor wordt gegeven aan de kritiek van Kompany.

"Nu heeft het véél te lang geduurd", aldus Forde. "We streven naar een analyse van 2 à 2,5 minuten in het VAR-centrum, waarbij men twee pogingen kan ondernemen om de buitenspellijn te trekken. Lukt dat niet in die tijdspanne, moet de beslissing op het veld gevolgd worden."

Betere technologie

Wat in Zulte Waregem ook effectief gebeurde, alleen werden er dan dus meer dan twee pogingen ondernomen. "Een 3D-lijn trekken was niet mogelijk omdat men de nodige ankerpunten op de lichamen niet kon detecteren. En ook een 2D-lijn gaf geen uitsluitsel."

Nu wordt daar dus komaf mee gemaakt, maar in de toekomst kan het met betere technologie wellicht nog sneller. Forde in Het Laatste Nieuws: "Op het WK voor clubs is er al geëxperimenteerd met semigeautomatiseerde technologie voor buitenspel."

Grote stap

"Het enige wat de ref dan nog moet bepalen, is of de speler al dan niet deelneemt aan het spel", geeft ze meer uitleg. "Dat zou een grote stap vooruit zijn. We streven hoe dan ook naar de meest optimale technologie." Kompany zal content zijn. En met hem vele anderen.

Poll: Vind je dit een verbetering?

TAGS  I  Zulte Waregem  I  Anderlecht

zondag 19 mei 2024

zaterdag 18 mei 2024

vrijdag 17 mei 2024

donderdag 16 mei 2024

woensdag 15 mei 2024