‘Scheidsrechter geschorst na ophefmakend voorstel aan Belgische topclub’

‘Scheidsrechter geschorst na ophefmakend voorstel aan Belgische topclub’
Woensdag 05 april 2023 - 11:00   I   door Redactie

In de Jupiler Pro League lijkt de arbitrage even vaak in de media te komen als de voetballers zelf. Elleboogstoten, controversiële strafschoppen en nu ook… een brief van een scheidsrechter aan een Belgische topclub zorgden al voor heel wat controverse.

Het Nieuwsblad meldt dat er in het najaar van 2021 een aantal opvallende mails zijn binnengekomen bij een Belgische topclub. Een commercial bediende van de — niet genoemde — eersteklasser ontving een e-mail van een bedrijfsmedewerker: “Ik ben ervan overtuigd dat we zeker enkele raakvlakken kunnen vinden om een partnership op te bouwen.”

“Ik kan volgende data voorstellen om hieromtrent even samen te zitten”, stond er in de mail. Op zich niets mis mee, mocht het niet zijn dat de schrijver van de mail een scheidsrechter uit eerste klasse is. De directie van de Belgische topclub besloot meteen om de deur voor een samenwerking met de arbiter te sluiten.

“We zijn tot de vaststelling gekomen dat het momenteel onmogelijk is tot een partnership te komen”, antwoordde de club. Drie weken later waagde de arbiter weliswaar opnieuw zijn kans: “Er moet toch ergens een (al is het een kleine) opening zijn om het vertrouwen te winnen voor de toekomst? En proficiat met de winst van afgelopen weekend!”

Schorsing

“Momenteel zien wij geen opening en heeft het dus weinig zin een potentiële samenwerking te bespreken”, was het duidelijke antwoord van de club. De eersteklasser besloot — om zich in te dekken — om het e-mailverkeer over te maken aan de voetbalbond, die de scheids op het matje riep. De bond drong er trouwens op aan zijn naam uit de media te houden.

Hij werd enkele weken geschorst en mag sindsdien geen wedstrijden meer fluiten van de bewuste club. Hij is inmiddels wél opnieuw aan de slag in 1A, zo meldt Het Nieuwsblad. De scheidsrechter erkende zelf al dat hij onvoorzichtig geweest is, maar zegt dat hij het contact alleen gelegd had voor zijn baas, die verder zou onderhandelen.

Scheidsrechters in de Belgische Pro League zijn niet voltijds prof. Dat betekent dat ze naast hun functie als arbiter, vaak nog een andere job hebben. Daar willen ze binnen de Pro League verandering in brengen, zodat de refs minder blootgesteld worden aan het gevaar van belangenvermenging.

Poll: Vind jij het oké dat de ref opnieuw aan de slag is in 1A?

TAGS  I  JPL  I  Jupiler Pro League

zondag 28 april 2024

zaterdag 27 april 2024

vrijdag 26 april 2024