Club Brugge frustreert Anderlecht en Standard enorm met opmerkelijke actie

Club Brugge frustreert Anderlecht en Standard enorm met opmerkelijke actie
Maandag 19 maart 2018 - 07:20   I  

Voetbal wordt niet alleen op het veld uitgevochten, maar ook in de bestuurskamers kan het er soms hard aan toe gaan. De hervorming van de competitie belooft een moeilijke oefening te worden, want niet alle topclubs zijn het eens. Dat was overigens ook het geval met de hervorming van het jeugdvoetbal, maar daarin viel nu toch een beslissing. Het is Club Brugge dat gelijk krijgt.

Normaal gezien worden jeugdreeksen ingedeeld in leeftijdscategorieën. Zo kan je bij de U17, U19 en U21 gaan voetballen op het niveau van elite. Dat verandert binnenkort, want de U17 en U19 zal binnenkort samengesmolten worden. Dat heeft echter grote gevolgen voor de Belgische clubs, want zij zullen veel spelers zullen zien vertrekken.

Volgens insiders gaat het om minstens 250 spelers, maar het kunnen er meer zijn. Neem 15 spelers bij 24 profclubs en je zit al aan 360 jonge voetballers. Velen moeten uitwijken naar de amateurteams of nog lager, maar creëren zo een watervalsysteem, want dan moeten daar weer jongeren weg. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Club Brugge wint

Het was Club Brugge dat heeft doorgedrongen om deze wijziging goedgekeurd te krijgen. Zij zien er vooral de voordelen van in, want ze denken dat het de kwaliteit van de jeugdploegen zal doen stijgen. Vaak maakten de echte kleppers van U17 meteen de sprong naar de U21. De U19 werd dan eerder een ploeg met jeugdspelers op overschot. Daarin zal een club nu dus niet meer hoeven te investeren.

Niet alle clubs zijn het daarmee eens. Zo vinden Standard en Anderlecht deze jeugdhervorming geen goeie zaak en daarmee staan ze recht tegenover Club Brugge. Zij menen dat laatbloeiers zoals Dries Mertens en Sven Kums - die toch miljoenen opleverden - met dit systeem wellicht geen of minder kans hadden gehad om door te breken. Ze vinden het onterecht dat sommige tieners die soms al jaren bij de jeugdopleiding zitten nu moeten worden weggestuurd omdat ze nog niet matuur genoeg zijn. Ze vinden dat de kans om je te vergissen en laatrijpe toppers te laten gaan veel groter is geworden.

Poll: Is dit een goede beslissing?

TAGS  I  Anderlecht  I   Club Brugge  I   Standard  I   AA Gent  I   RC Genk  I   Antwerp

maandag 29 april 2024

zondag 28 april 2024

zaterdag 27 april 2024

vrijdag 26 april 2024