Club, RSCA of Standard? Wiskundige proef weet nu al wie kampioen wordt

Club, RSCA of Standard? Wiskundige proef weet nu al wie kampioen wordt
Woensdag 09 mei 2018 - 09:31   I  

Met nog drie speeldagen voor de boeg in play-off 1, is het rázend spannend. Zowel Club Brugge, Anderlecht als Standard kan nog kampioen worden. Maar wie zal nu uiteindelijk met de oppergaai aan de haal gaan? Volgens een wiskundige proef bestaat er weinig twijfel over.

Jean-Pierre Ottoy, prof aan de universiteit Gent en zaakvoerder van het statistiekenbureau Statter, berekende op drie speeldagen van het slot van PO1 de titelkansen van Club Brugge, Anderlecht en Standard. En wat blijkt? Club Brugge is ook volgens de wiskunde nog steeds dé grote favoriet om de titel binnen te halen.

"Club Brugge heeft nog altijd ruim twee kansen op drie op de titel", zegt Ottoy in Het Laatste Nieuws. Zo is de kans dat ze alsnog derde worden en naast de CL-kwalificatie grijpen, amper 6%. De 1-2-zege van Anderlecht op Club wijzigde het beeld wel drastisch. Voor die topper maakte Club nog 88% kans op de titel. Anderlecht verhoogde door de zege stevig zijn kans op de titel, van 8% naar 19%. Standard profiteerde mee en zag zijn titelkans verdrievoudigd, van 4 naar 12%. Maar ook nu heeft Club Brugge dus nog 69% kans op de titel.

Bij de scenario's hield Ottoy rekening met de regels rond de puntenhalvering en dat bij gelijke punten de stand na de reguliere competitie de doorslag geeft. Met vorm, blessures of thuisvoordeel houdt de man geen rekening. Ottoy: "De kans op winst, verlies of gelijkspel is gelijk begroot. Standard is nu wel in vorm, maar hoe breng je dat in rekening? Een reeks kan ook afbreken. Neem AA Gent, dé ploeg in vorm na twee speeldagen in PO1. Ze wonnen op Anderlecht en tegen Club, daarna haalden ze nog maar één punt. Voetbal blijft onvoorspelbaar... Maar wiskundig gezien staat Club er nog altijd goed voor", besluit Ottoy.

Poll: Wie wordt kampioen?

TAGS  I  Club Brugge  I  Anderlecht  I  Standard

zaterdag 11 mei 2024

vrijdag 10 mei 2024

donderdag 9 mei 2024

woensdag 8 mei 2024