Club Brugge broedt op revolutie die invloed heeft op iédere Belgische club

Club Brugge broedt op revolutie die invloed heeft op iédere Belgische club
Dinsdag 31 juli 2018 - 08:48   I  

Club Brugge is van plan om voor een grondige verandering te zorgen binnen het Belgische voetbal. CEO Vincent Mannaert pleitte al voor een verkorte zomertransferperiode naar analogie met de Premier League, maar nu heeft hij ook het plan opgevat om de wintertransferperiode in te korten.

Toen men in de Premier League besliste om de zomermercato te koppelen aan de competitiestart en de deadline vroeger te leggen, was Club Brugge er als de kippen bij om samen met de Jupiler Pro League op die kar te springen. Mannaert lanceerde het voorstel in de raad van bestuur van de Pro League, maar de meerderheid van de Belgische profclubs schaarde zich niet achter het plan van de CEO van Club.

Bij blauw-zwart zijn ze van plan om het voorstel opnieuw op tafel te gooien en zelfs nog een stap verder te gaan. “We willen de wintertransferperiode beperken tot één week waarin clubs enkel vervangers kunnen zoeken voor langdurig geblesseerden. Dat moeten spelers zijn die tot de spelerslijst van 25 behoren die de clubs aan het begin van het seizoen moeten voorleggen en van wie medisch is aangetoond dat ze minstens vier weken out zijn”, zegt Mannaert in Het Nieuwsblad.

(Lees verder onder de foto)

Vroegere deadline in de zomer

“De zomertransferperiode zou moeten eindigden rond de competitiestart, 31 juli bijvoorbeeld. Dat zou een einde maken aan heel wat toestanden waarmee we geconfronteerd worden, zoals overvolle kernen met spelers die nog geen bestemming hebben. Engeland heeft een signaal gegeven om iets in beweging te zetten, we zouden met België kunnen volgen. Het streven zou zijn dat alle competities het voorbeeld van de Premier League volgen.”

Ex-voetballers of-trainers in het scheidsrechterskorps

Dat is nog niet alles. Club Brugge lanceert nog een ander, revolutionair idee. Het wil ex-spelers of -trainers die op hoog niveau hebben gewerkt de kans geven om het scheidrechterskorps te versterken. “We willen ex-voetballers of -trainers die op hoog niveau hebben gewerkt de kans geven om scheidsrechterskorps te versterken”, zegt Mannaert.

“Met het semiprofstatuut voor refs kunnen de maandinkomsten oplopen tot 6.000 euro bruto. Dat biedt een mogelijkheid om mensen die op topniveau actief waren in het voetbal aan boord te halen. Voor alle duidelijkheid: het bestaande traject voor wie nooit op hoog niveau heeft gevoetbald of getraind moet blijven bestaan.”

“Ik heb het voorstel gelanceerd op de laatste raad van bestuur van de Pro League eind mei, toen scheidsrechtersbaas Johan Verbist aanwezig was en vond onder meer steun bij collega's Michel Louwagie (AA Gent) en Peter Croonen (KRC Genk). Ik heb er nadien niets meer van gehoord, maar tijdens de komende vergadering zal ik het opnieuw lanceren. Er is al veel ten goede veranderd en we willen de arbitrage verder naar een structureel hoger niveau tillen.”

Poll: Zou jij kunnen leven met deze nieuwe transferperiodes?

TAGS  I  Club Brugge  I  Anderlecht  I  Standard  I  AA Gent  I  RC Genk  I  KV Oostende  I  KV Mechelen  I  Antwerp

maandag 29 april 2024

zondag 28 april 2024

zaterdag 27 april 2024

vrijdag 26 april 2024