Marc Coucke helemaal afgemaakt: "Dat moet hij toch eens uitleggen!"

Marc Coucke helemaal afgemaakt:
Maandag 15 oktober 2018 - 16:35   I  

Marc Coucke, voorzitter van RSC Anderlecht en van de Profliga, maakte zich afgelopen vrijdag sterk dat hij samen met zijn collega's het tij in het Belgische voetbal wil keren. Hij krijgt nu een veeg uit de pan van Hans Vandeweghe, journalist bij De Morgen.

"We willen de zaken fundamenteel veranderen en met België het voorbeeld geven in Europa", aldus Coucke in 'De Afspraak op Vrijdag'.  "Ik heb de vorige dagen enorm veel contact gehad met de Europese voetbalinstanties. Zij volgen het heel nauw en gaan er ons ten volle in steunen. Misschien kunnen we zelfs het voorbeeld geven", benadrukte Coucke. "Daar moeten we dus van een ramp een voorbeeld maken."

"Hou Coucke en co ver weg van de hervorming"

Vandeweghe viel bijna van zijn stoel na de uitspraken van Coucke. "Marc Coucke zei afgelopen vrijdag in 'De Afspraak' dat hij van België hoogstpersoonlijk een gidsland in corporate governance in het voetbal wil maken. Alstublieft neen, we moeten Marc Coucke en die hele Profliga ver weg houden van de hervorming van het Belgische profvoetbal", klinkt het hard in De Morgen.

"Ze hebben collectief gefaald en nu zouden ze ineens het licht zien en hun handel en wandel zelf willen opkuisen? De démarche van Coucke is niet meer dan damage control om zoveel mogelijk van de bestaande toestand en de faveurtjes te redden."

Vandeweghe gelooft ook niet in de Profiliga. "De Profliga godbetert, wie gelooft die lui? De clubjesclub waarvan de CEO eerst werkte bij Standard onder de veroordeelde ex-makelaar Luciano D'Onofrio, vervolgens bij het failliete White Star Woluwe met de halve gangster John Bico en dan bij RAEC Mons van Domenico Leone, die verdacht werd van verduistering van subsidies. Mons ging onder het toeziend oog van Pierre François failliet, waarna hij twee maanden later CEO werd van de Profliga."

(Lees verder onder de foto)

"Die transfer van Dimata... Dat moet Coucke toch maar even uitleggen"

"De voorzitter van de Profliga dan: dat is Marc Coucke. Die slaagde erin voor de transfer van 10 miljoen van Landry Dimata van KV Oostende naar Wolfsburg 3,7 miljoen euro commissie betalen aan Didier Frenay. (Sommige bronnen spreken van een transfer van 8 miljoen.) Waar dát goed voor was, moet hij toch maar even uitleggen."

"Coucke duwde KV Oostende naar de financiële afgrond en liet de club achter met een aantal lijken in de kast. Coucke en zijn waanzinnige KVO-uitgaven waren de aanleiding voor de Profliga om in de zomer van 2017 een Belgische versie van de Financial Fair Play in het leven te roepen. Heel recent heeft Coucke de Profliga gesmeekt om de financial fair play op te rekken zodat hij meer schulden zou kunnen maken met Anderlecht. Club Brugge en Genk hielden dat gelukkig tegen."

Onafhankelijke expertengroep

Vandeweghe komt tot slot met een goede raad. "Een tip: stel een onafhankelijke expertengroep samen, met belastingspecialist Michel Maus als voorzitter en laat die een nieuw financieel voetbalmodel uittekenen. Voorwaarden waaraan dat moet voldoen: maatschappelijk relevant, financieel transparant, met zorg voor de community, en bovenal gericht op opleiding van eigen jeugd in plaats van mensenhandel. De lijst met voorwaarden is niet exhaustief", besluit de journalist.

TAGS  I  Anderlecht  I  KRC Genk  I  Standard  I  Club Brugge  I  Antwerp  I  KV Oostende  I  KV Mechelen  I  Lokeren  I  AA Gent

maandag 18 maart 2024

zondag 17 maart 2024

zaterdag 16 maart 2024

vrijdag 15 maart 2024