Degraderen uit het niets drie ploegen uit de Jupiler Pro League?

Degraderen uit het niets drie ploegen uit de Jupiler Pro League?
Woensdag 21 februari 2018 - 19:18   I  

De 24 profclubs uit de Pro League vergaderden vandaag (woensdag, nvdr.) in Diegem over een eventuele competitiehervorming vanaf het seizoen 2020-2021. Verschillende mogelijkheden kwamen ter sprake, maar één optie is nogal merkwaardig.

Het management van de Pro League stuurt namelijk aan op de huidige competitieformule, maar dan wel met slechts 14 in plaats van 16 teams in de Jupiler Pro League.

“Het is een bij het brede publiek gekende formule. De interesse in wedstrijden in de buik van het klassement met oog op kwalificatie voor POI en in de eindsprint in POI is enorm”, klinkt het bij monde van de Pro League.

Het aantal speeldagen zou afnemen en play-off 2 zou gespeeld worden door de nummers 7 tot en met 14, waardoor er effectief nog iets op het spel staat. De winnaar van play-off 2 maakt kans op Europees voetbal, de rode lantaarn degradeert.

3 (!) degradanten

Eén groot nadeel aan de formule die de Pro League voorstelt: in het overgangsseizoen naar de het nieuwe format zouden er dan wel maar liefst 3 (!) ploegen degraderen om van 16 naar 14 teams te gaan in de Jupiler Pro League.

Al hebben ze daar bij de Pro League al iets op gevonden. “Deze nieuwe formule veronderstelt dus een financiële tegemoetkoming aan deze twee clubs”, klinkt het.

In het voorstel behoudt de 16e zijn dalersvergoeding van 1 miljoen euro, de andere twee clubs zouden 3 miljoen euro per club krijgen. Uit de tv-rechten zou de Pro League bovendien in totaal eenmalig 12,5 miljoen euro vrijmaken voor de tien clubs in 1B. De Pro League onderstreept bovendien dat deze wijziging aan de competitieformule geen enkele impact zou hebben voor het amateurvoetbal, weet Het Nieuwsblad.

Poll: Zou jij je in deze formule kunnen vinden?

TAGS  I  Pro League

vrijdag 26 april 2024

donderdag 25 april 2024

woensdag 24 april 2024