'Anderlecht speelde opmerkelijke rol in aanduiding videorefs'

'Anderlecht speelde opmerkelijke rol in aanduiding videorefs'
Zondag 04 maart 2018 - 19:33   I  

Het slot van de reguliere competitie is bijzonder spannend. Gisteren was het voor veel voetbalfans nagelbijten. Wie haalt Play-Off I? Wie degradeert? De kleinste details kunnen het verschil maken momenteel. Dat werd gisteren duidelijk met enkele opmerkelijke beslissingen van de scheidsrechters. Misschien nog belangrijker dan wie Play-Off I haalt is wie naar 1B moet. Een financiële en sportieve ramp zou dat betekenen voor Eupen of KV Mechelen.

Net omdat die belangen zo groot waren deed onder andere Peter Vandenbempt een oproep om voor die twee laatste speeldagen een videoref te gebruiken bij de wedstrijden van KV Mechelen en Eupen. Voor de voorlaatste speeldag bleek dat echter niet te lukken, want de Pro League kon die beslissing niet maken.

Al ligt het volgens Peter Vandenbempt wel wat anders. Het aandeel van Anderlecht zou in deze zaken niet te onderschatten. Het is de landskampioen die namelijk zou hebben beslist om de videoref in Zulte Waregem-Anderlecht te laten en dus niet te verplaatsen naar wedstrijden van degradatiekandidaten Eupen en KV Mechelen.

Bang van andere clubs

Voor Sporza geeft Vandenbempt meer uitleg over die keuze van de Pro League en de invloed van paars-wit. RSCA wilde het evenwicht niet verstoren en koos er daarom voor om de videoref gewoon te laten waar hij gepland was.

"Maar details kunnen bepalend zijn in de strijd om het behoud en dan wil je geen discussie over de scheidsrechter. Daarom zeiden we: "Stuur een videoref naar Standard en Antwerp". Maar daarvoor was een akkoord nodig met Zulte Waregem en Anderlecht en paars-wit ging uiteindelijk niet akkoord. Anderlecht wilde het evenwicht - elke ploeg drie uit- en drie thuiswedstrijden met een videoref - niet verstoren. Ook uit vrees voor klachten van andere clubs", aldus Vandenbempt.

Iedereen ontevreden

Achteraf bleek echter iedereen ontevreden. In Luik was er commotie om de niet-gegeven rode kaart voor Cavanda. Eupen kreeg een onterechte strafschop tegen. KV Kortrijk is door de zege van Standard dan weer verder weg van Play-Off I.

"Maar die onterechte penalty voor Antwerp dat is de goal waardoor Eupen nu laatste staat. En bij Standard trok de scheidsrechter geen rood voor Cavanda. Cynici zullen opmerken dat ze allebei benadeeld zijn en dat het dus niet zo erg is, maar het is wel hoogst ongelukkig. Ook KV Kortrijk is benadeeld, want als Standard gelijk had gespeeld, dan had KVK nog meer kans op POI. Iedereen is dus ontevreden", besluit Vandenbempt.

Poll: Hadden de videorefs op Antwerp en Standard moeten staan?

TAGS  I  Anderlecht  I   KV Mechelen  I   Eupen  I   KV Kortrijk  I   Club Brugge  I   Vandenbempt

vrijdag 26 april 2024

donderdag 25 april 2024

woensdag 24 april 2024