Sa Pinto is het kotsbeu en haalt vernietigend uit: “Het is ongelofelijk”

Sa Pinto is het kotsbeu en haalt vernietigend uit: “Het is ongelofelijk”
Zaterdag 31 maart 2018 - 10:01   I  

Standard won vrijdagavond met 1-0 van Sporting Charleroi, maar dat bleek na afloop van de Waalse clash slechts bijzaak. Tijdens de persconferentie na de wedstrijd haalde Standard-trainer Ricardo Sa Pinto ongemeen hard uit naar de pers. De Portugees uitte al vaker kritiek aan de manier van werken van sommige media, maar zo hard als nu haalde hij nog nooit uit.

Sa Pinto gaf aan het begin van de persconferentie aan dat hij niet op vragen wilde reageren, maar enkel en alleen een boodschap zou voorlezen. Het werd één lange – erg lange – uithaal aan het adres van de verzamelde pers.

“Ik doe het op mijn manier”

“Iedereen was het erover eens toen ik hier aankwam: Standard zat in een moeilijke situatie”, tekende Het Laatste Nieuws op uit de mond van Sa Pinto. “Zoals jullie weten, heb ik de ploeg helemaal herbouwd. Bij mijn komst was alles anders. De werkmethode, de regels, de communicatie. Alles. Ik zeg niet dat mijn voorgangers het slecht deden - ik heb respect voor mijn collega’s. Maar I do it my way, ik doe het op mijn manier. Ik kopieer niemand. En toch: quasi elke dag in de laatste negen à tien maanden, you guys kill me. De ene keer omdat ik speel met twee verdedigende middenvelders, de andere keer omdat we niet scoren of geen kansen bij mekaar voetballen. Keer op keer proberen jullie íets te vinden.”

“Dit gaat niet meer over voetbal, maar over andere zaken”, ging Sa Pinto verder. “En wat meer is: als jullie iets schrijven en je wordt erop aangesproken ‘is het de fout van de baas’. Kijk: als mijn voorzitter of mijn technisch directeur zegt wat ik moet doen, stop ik ermee. Ik zou het gewoon niet doen. Jullie moeten verantwoordelijkheid durven nemen. Het is gemakkelijk om fouten in de schoenen van andere mensen te schuiven. Ík ben verantwoordelijk voor wat ík doe. Ik zoek geen excuses, ik geef oplossingen. Eigenlijk is het ongelofelijk dat jullie dit na negen maanden nog altijd doen. Kijk eens waar we staan. We zijn de enige ploeg die al iets gewonnen heeft (de beker, nvdr.) en we zijn de enige ploeg die al een Europees ticket heeft. We spelen een fantastisch seizoen.”

“Ik snap niet dat jullie mij niet respecteren”

En de speech van Sa Pinto was nog niet gedaan. “Ik snap niet dat jullie mij niet respecteren. Ik ben een coach die resultaten haalt, een coach die respect verdient. Net zoals de hele club, de supporters, de leden van de technische staf en de spelers. (zet zich schrap) Dit was een moeilijke week. En ook al weten jullie dat ik nog een contract heb van minimum één jaar, toch blijven jullie schrijven dat er een nieuwe trainer komt (doelt op de geruchten rond Michel Preud’homme, nvdr.).”

“Waarom is het zo moeilijk om congratulations te zeggen tegen mij? ‘Congratulations, coach, met het goede werk dat je doet.’ Ik krijg telefoons uit heel Europa. Van mensen die iets van voetbal begrijpen, mensen die de Belgische competitie kennen en die de moeilijkheden kennen bij een club als Standard. Zij zeggen mij: ‘Wat een goede job doe jij.’ Maar jullie tonen nog altijd geen respect. Het is genoeg geweest. Voor de start van de play-offs heb ik jullie een nieuwe kans gegeven. Tot het einde van de competitie spreek ik niet meer met de journalisten. Als ik iets te zeggen heb, doe ik dat via het officiële kanaal van Standard. Daar werken ze professioneel. Nog dit: ik zal nooit opgeven. Mijn spelers ook niet. Bonsoir”, klonk het tot slot nog. En weg was Sa Pinto.

Poll: Moet Sa Pinto trainer van Standard blijven?

TAGS  I  Sa Pinto  I   Standard

maandag 5 december 2022

zondag 4 december 2022

zaterdag 3 december 2022