Professor schept klaarheid over buitenspelgoal Club Brugge

Professor schept klaarheid over buitenspelgoal Club Brugge
Maandag 16 april 2018 - 19:20   I  

Buitenspel of niet? Het blijkt zelfs in de moderne tijden met veel camera's én een videoref niet simpel om voor duidelijkheid te zorgen. Volgens de VAR stond Abdoulay Diaby tijdens Anderlecht-Club Brugge buitenspel bij het inmiddels beruchte doelpunt. Maar is dat wel echt zo?

Op de sociale media circuleerden de voorbije uren heel wat beelden die bewijzen dat Diaby géén buitenspel stond en dat Club Brugge dus een geldige goal ontnomen werd. Al is er nu ook weer twijfel over die bewuste foto's die op het net circuleren...

"Niet afgaan op foto's op sociale media"

"Daar moeten we niet op afgaan, zegt professor Philippe Smet (UGent) bij Het Nieuwsblad. “Op basis van deze foto('s) kan je eigenlijk geen conclusie trekken. Alles staat of valt met waar je het verdwijnpunt (waar alle lijnen ‘op oneindig’ samenkomen) legt. Op deze foto is enkel de middellijn beschikbaar, er is geen andere, heel duidelijke lijn op de foto te zien, en kan je dus niet zomaar het punt linksboven leggen waar het nu ligt.”

“Waarschijnlijk was de bedoeling om gebruik te maken van het feit dat het gras in banen gerold is, zodat je de dwarslijnen kan volgen (op voorwaarde dat die uiteraard mooi loodrecht op de zijlijnen liggen, nvdr.). Als je goed kijkt, dan zie je dat er gezeurd is bij de meest linkse stippellijn", merkt Smet op.

Volgens de professor had de videoref het dus toch bij het rechte eind. “Ik heb de lijn van het gras in het zwart getekend. Als je nu deze zwarte lijn laat snijden met de middellijn, dan ligt het verdwijnpunt veel verder, en is waarschijnlijk de door de VAR aangeduide lijn wel correct gepositioneerd.”

Poll: Was het buitenspel?

TAGS  I  Diaby  I   Anderlecht  I   Club Brugge

zaterdag 27 april 2024

vrijdag 26 april 2024

donderdag 25 april 2024

woensdag 24 april 2024