Kindermans legt uit waarom wereldkampioen Evenepoel weg moest bij RSCA

Kindermans legt uit waarom wereldkampioen Evenepoel weg moest bij RSCA
Woensdag 26 september 2018 - 17:02   I  

Remco Evenepoel (18) kroonde zich deze week tot wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. Een ex-speler van RSC Anderlecht die hoge ogen gooit in het wielrennen, het is allesbehalve een alledaags verhaal. En het blijft opmerkelijk dat Evenepoel moest vertrekken bij paars-wit. Al is daar een uitleg voor.

“Hij kon zeer goed voetballen, anders raak je niet binnen in de opleiding van Anderlecht en kun je je niet handhaven", steekt RSCA-jeugddirecteur Jean Kindermans van wal in een gesprek met Sporza. "Alleen was er op een bepaald moment in zijn carrière iets van dat het net niet goed genoeg was op dat ogenblik. En misschien was er toen iets te weinig geduld", verduidelijkt Kindermans.

"Het was ook in een moeilijk jaar, waarin Anderlecht met zijn U17 kampioen wou spelen om de Youth League veilig te stellen. Die match was er op een bepaald moment niet, hij heeft er dan voor gekozen om Anderlecht te verlaten.”

(Lees verder onder de foto)

Mentaal nóg sterker geworden

“Al bij al, als je nu alles rustig beschouwt, heeft die minder goeie passage hem misschien mentaal nog meer heeft gesterkt om een fantastische wielercarrière uit te bouwen", merkt Kindermans op. "Daar is hij nu mee bezig. Ik kan verzekeren dat heel Anderlecht en vooral de mensen die nauw met hem hebben samengewerkt daar heel trots en heel blij om zijn.”

Dat Anderlecht een inschattingsfout maakte in het geval van Evenepoel, klopt niet volgens Kindermans. Volgens hem was Evenepoel niet goed genoeg om prof te worden paars-wit. "Nee. Daarin moeten we eerlijk zijn. Veel mensen stellen ons die vraag. Het is niet omdat je jeugdinternational bent. Er zijn er ontzettend veel die op 15, 16 jaar bij de nationale jeugdploegen spelen en die eindigen in provinciale of stoppen."

"In het eerste van Anderlecht? Moeilijk"

"Ik zeg niet dat dat het geval geweest zou zijn. Hij was jarenlang een zeer goeie voetballer en ook een zeer gewaardeerd persoon binnen een kleedkamer. Die kwaliteit had hij ook. Hij was op menselijk vlak voor een trainer dé kapitein bij uitstek. Hij was altijd bezorgd om het welbevinden van zijn medemaats, altijd de ploeg meeslepen als het minder ging."

"Maar we moeten eerlijk zijn: wij zijn er om spelers naar het eerste van Anderlecht te brengen en daarvoor zou het misschien toch moeilijk geweest zijn. Dan kun je zakken naar andere ploegen of categorieën, maar hij heeft een fantastische switch naar het wielrennen gemaakt. Ik ken eigenlijk zo geen verhalen, behalve Van Avermaet, maar dat is meer van lezen dan van meegemaakt. Wat hij nu doet, is gewoon fenomenaal", besluit Kindermans.

TAGS  I  Anderlecht

vrijdag 26 april 2024

donderdag 25 april 2024

woensdag 24 april 2024