"Veljkovic helpt speurders forse stap vooruit in onderzoek"

Vrijdag 23 november 2018 - 11:05   I  

Dejan Veljkovic werd de eerste spijtoptant ooit in ons land. In ruil voor volledige bekentenissen die de speurders in het onderzoek Propere Handen kunnen helpen, gaat de spelersmakelaar vrijuit.

Commentator Peter Vandenbempt houdt er gemengde gevoelens aan over. Allereerst gelooft hij niet dat Veljkovic oprecht spijt heeft. "Spijtoptant? Een hoogst ongelukkige woordkeuze, want spijt of berouw is niet de reden waarom criminelen ineens uit de biecht klappen. Spijt dat ze gevat zijn en dat hun rijk uit is, dat wel", klinkt het in Het Nieuwsblad.

"Of denkt u dat Veljkovic al een tijd van plan was om naar de politie te stappen zodat zijn geliefde sport gezuiverd kon worden? Zijn advocaat maakte van Veljkovic net geen slachtoffer (of net wel): als jonge makelaar was meedraaien in het rotte systeem de enige manier om carrière te maken. Arme man, hij leed er zichtbaar onder de voorbije jaren", voegt een cynische Vandenbempt er nog aan toe.

Toch is de Sporza-man ook blij met de nieuwe ontwikkelingen. "Ik juich de keuze van Veljkovic toe. Het is een forse stap vooruit voor het onderzoek, maar ik begrijp ook de ergernis van de andere betrokkenen. Het is stuitend dat met Veljkovic dé spilfiguur ongestraft wegwandelt. Zijn advocaat merkte nog op dat zijn cliënt (bijna) al zijn criminele geld en eigendommen kwijt is als ‘belangrijk’ onderdeel van zijn straf. In mijn logica heet dat dus ‘ongestraft’."

"Verpletterende verantwoordelijkheid"

"Deze controversiële deal legt een verpletterende verantwoordelijkheid bij Veljkovic en de onderzoekers die hem afsloten", gaat Vandenbempt verder. "De makelaar mag niet willekeurig of selectief zijn. Als hij zijn statuut van spijtoptant misbruikt om vrienden te laten ontsnappen en een paar rekeningen te vereffenen, zou dat wraakroepend zijn. Wil Veljkovic later opnieuw als bonafide makelaar aan de slag, dan heeft hij er alle belang bij om nog een paar bruggen te laten staan."

"En dat is verontrustend. Daar ligt dan ook de verantwoordelijkheid voor de speurders: ze moeten waken over de objectiviteit en volledigheid van zijn verklaringen. En over het feit dat hij zijn beschuldigingen kan hardmaken."

Poll: Is dit een goede zaak?

TAGS  I  Anderlecht  I  Club Brugge  I  AA Gent  I  KRC Genk  I  KV Oostende  I  KV Mechelen  I  Antwerp  I  Standard  I  Beerschot Wilrijk

maandag 29 april 2024

zondag 28 april 2024

zaterdag 27 april 2024

vrijdag 26 april 2024