BBC weet het nu al zeker: "België wordt wereldkampioen"

BBC weet het nu al zeker:
Dinsdag 12 juni 2018 - 20:00   I  

België maakte gisteren indruk, maar voorlopig behoort België, terecht, niet bij de topfavorieten. De bookmakers houden dan ook weinig rekening met de Rode Duivels en gokken eerder op Brazilië als topfavoriet.

De BBC berekende zelf eens wie het meeste kans maakt op een wereldtitel en kwam daarbij uit op...België. De Engelsen deden dat op een erg concrete manier en keken naar de voorbije edities van het WK om op basis daarvan enkele belangrijke parameters in acht te nemen.

De laatste keer dat een niet-reekshoofd de eindwinnaar werd was in 1986. Dat was toen Argentinië. Nadien waren het steeds landen die eerste geëindigd waren in hun poule. Dat betekent dat er met Frankrijk, Duitsland, Brazilië, Portugal, Argentinië, België, Polen en Rusland nog maar acht ploegen in de running bleven.

Geen gastland en een ijzersterke defensie

Daarna viel het de BBC op dat gastlanden bijna nooit wereldkampioen worden. Frankrijk was in 1998 het laatste land dat daarin slaagde. De kans dat Rusland overigens wereldkampioen wordt is erg klein. Rusland viel dus ook af van het lijstje. Ook een ijzersterke defensie is belangrijk. Het land met de zwakste defensie viel af en dat was Polen. De Polen kregen gemiddeld 1,4 tegengoals. Ter vergelijking: België kreeg er slecht 0,6 tegen per wedstrijd.

Europees én sterke doelman

De volgende voorwaarde was dat het land uit Europa moest komen. Voor de laatste niet-Europese eindwinnaar moeten we zelfs helemaal terug naar 1958, toen Brazilië won in Zweden. Argentinië en Brazilië kunnen de eindoverwinning dan ook al zo goed als vergeten volgens de statistieken.

"Aanvallers winnen wedstrijden, verdedigers pakken titels", wordt wel eens gezegd. Wel op het WK is het vooral een sterke doelman die zijn land de wereldtitel bezorgt. De laatste edities werd de doelman van de wereldkampioen ook steeds de 'beste doelman van het tornooi'. Van de vier doelmannen: Patricio (Portugal), Manuel Neuer (Duitsland), Hugo Lloris (Frankrijk) en Thibaut Courtois (België) is de Portugees toch wel de minste doelman. Ook Portugal mag een titel dus op haar buik schrijven.

Ervaring en niet de huidige wereldkampioen

Wat uiteindelijk het verschil zal maken volgens BBC  is de ervaring (aantal caps) van de spelers. Frankrijk heeft de meest onervaren ploeg en valt daardoor af. Dat zorgt ervoor dat enkel nog Duitsland en België overblijven. Aangezien een wereldtitel verlengen ontzettend moeilijk is (Brazilië won het toernooi in 1958 en 1962 voor de laatste keer twee opeenvolgende keren) valt ook Duitsland af. Daardoor is het dus statistisch bewezen dat België binnenkort de nieuwe wereldkampioen wordt!

Poll: Denk jij dat de Rode Duivels wereldkampioen worden?

TAGS  I  Rode Duivels  I  WK

vrijdag 26 april 2024

donderdag 25 april 2024

woensdag 24 april 2024