Belgische ref getuigt: "Er is haast geen enkele match meer die niet gefixt is"

Belgische ref getuigt:
Vrijdag 12 oktober 2018 - 17:30   I  

Bart Vertenten en Sébastien Delferière werden opgepakt en verhoord voor hun aandeel in het schandaal rond fraude, witwaspraktijken en matchfixing in de Jupiler Pro League. Heel wat mensen fronsten de wenkbrauwen toen ze dat nieuws vernamen, maar niet iedereen is verbaasd.

Bij RTL reageerde een Belgische scheidsrechter anoniem na de hele heisa rond de Delferière en Vertenten. “Er wordt bijna geen enkele wedstrijd gespeeld zonder beïnvloeding of afspraken over wie mag winnen”, klinkt het. “Het zijn niet de scheidsrechters die de wedstrijden manipuleren, maar wel de bazen van de voetbalploegen. Zij kennen elkaar en spreken voor de match af: Het zou fijn zijn als je mij laat winnen, of Het zou goed zijn als ik mag verliezen.”

Een alerte ref heeft snel door wanneer er iets niet pluis is. “Een ploeg die ieder weekend met dezelfde spelers speelt en dan plots een krat met jongeren opentrekt en die in de ploeg zet. Of een ploeg die voortdurend voor het doel opduikt maar elke bal over knalt. Of de doelman die flatert: op dat niveau doet een keeper dat niet. Als het gebeurt, is het berekend.”

(Lees verder onder de foto)

Winstpremie... bij een nederlaag

De anonieme getuige weet dat bazen van voetbalploegen creatief zijn Zo geven ze hun spelers bijvoorbeeld een winstpremie... bij een nederlaag. “Dat gebeurt van eerste tot derde klasse. Geen enkele scheidsrechter komt naar de wedstrijd met de ambitie om te manipuleren, maar er wordt enorm veel druk op hen uitgeoefend. Men doet ons begrijpen dat we eigenlijk niet veel keus hebben.”

En louche figuren proberen de refs vaak te destabiliseren. “Onder de vorm van geschenkjes, berichten op Facebook en WhatsApp, een oproep naar een vriend, op restaurant: ze bereiken ons wel. Soms dreigen ze ermee dat we nergens meer welkom zullen zijn als we die of die ploeg niet laten winnen.”

Degoutant

 

“Na een match is het moeilijk om in de spiegel te kijken. Het is niet hiervoor dat we onze job uitoefenen. Voor ons is het ook een passie. Het is degoutant wat men ons laat doen. Daarom zit ik hier vandaag", besluit de scheids.

 

TAGS  I  Club Brugge  I  Anderlecht  I  Standard  I  KRC Genk  I  AA Gent  I  Lokeren  I  KV Mechelen

vrijdag 26 april 2024

donderdag 25 april 2024

woensdag 24 april 2024