"De VAR en analisten moeten hun Club Brugge-pyjama uitdoen. Dit moet stoppen"

Woensdag 16 oktober 2019 - 20:00   I   door Redactie

De VAR werd in het leven geroepen om fouten van scheidsrechters tijdens voetbalwedstrijden te recht te zetten en te beperken. Toch is er ook nu nog wekelijks discussie over sommige fases.

Johan Lieckens uit Herenthout, een fervent voetbalfan, doet in een lezersbrief in Sport/Voetbalmagazine zijn beklag over de videoref. Volgens hem wordt Club Brugge bevoordeeld door de VAR. "Zo gaan de ogen dicht wanneer er iets onregelmatigs gebeurt en wordt het vergrootglas bovengehaald om de kleinste foutjes te bestraffen. Club Brugge profiteert hiervan, kleinere ploegen zijn meestal de dupe", merkt hij op.

Rood voor Mignolet

"Zet mij in het VAR-busje en Simon Mignolet krijgt rood bij de 0‑1 van Anderlecht op Club Brugge (te laat bij het uitkomen, geen bal geraakt en voet naar voor). Ik keur de 0‑2 van Club Brugge af op KV Mechelen na een aanvallende fout van Simon Deli op een Mechelse verdediger en ik laat Renaud Emond in Cercle Brugge-Standard (eerste speeldag) zijn gemiste strafschop opnieuw nemen omdat Jérémy Taravel te vroeg inloopt en hij Emond belet te scoren bij de herkansing. Ben ik de enige die dit ziet? Hallo, VAR?", klinkt het verder erg kritisch.

Volgens Lieckens zijn de regels omtrent handspel niet waterdicht. "Handspel... nog zo’n klucht. Soms krijg je geel én een strafschop tegen in de zestien, soms alleen de strafschop. STVV-speler Wolke Janssen kreeg geen tweede geel tegen Standard en ook Mats Rits van Club Brugge ging vrijuit op Waasland-Beveren. Interpretatie zeker? Een tip voor de VAR: hier wordt op getraind door profploegen. Hans Vanaken geeft de lessen."

(Lees verder onder de foto)

Blauw-zwart pyjama

"Tegen Kortrijk moet Maxime Lestienne met rood het veld verlaten voor peanuts. De scheidsrechter past hier de reglementen toe, horen we dan. Een paar weken later, tegen Anderlecht, maakt Ruud Vormer een zware overtreding én een schwalbe in de zestien. De scheids geeft niet thuis, Vormer krijgt niets. De analisten en de journalisten zwijgen", krijgt Club Brugge een veeg uit de pan.

"Beste mensen van de VAR, journalisten en analisten, wordt het niet eens tijd dat jullie die blauw-zwarte pyjama uitdoen?", besluit Lieckens. "Jullie beslissingen, commentaren en analyses slaan nergens op en beïnvloeden het verloop van de Jupiler Pro League. Minstens tien punten kun je op een seizoen winnen of verliezen met hetgeen hierboven staat beschreven. Tien punten die beslissen over Champions League of Europa League, over redding of degradatie."

Poll: Vind jij dat Club Brugge voordeel haalt uit de VAR?

TAGS  I  Club Brugge  I  Anderlecht  I  Standard  I  voetbal

maandag 18 maart 2024

zondag 17 maart 2024

zaterdag 16 maart 2024

vrijdag 15 maart 2024